Haber Detayı
2024-06-30 01:08
Kemal Kýlýçdaroðlu, “Erken seçim þart” dedi…

Yükselen Türkiye Enstitüsü'nün A11 Bosphorus Otel’de gerçekleþtirdiði ‘Yükselen Türkiye Hedefleri Çalýþtayý’na katýlan Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 7. Gene...

Kemal Kýlýçdaroðlu, “Erken seçim þart” dedi…

Yükselen Türkiye Enstitüsü'nün A11 Bosphorus Otel’de gerçekleþtirdiði ‘Yükselen Türkiye Hedefleri Çalýþtayý’na katýlan Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 7. Genel Baþkaný Kemal Kýlýçdaroðlu oldukça çarpýcý açýklamalar yaptý.

Yükselen Türkiye Enstitüsü ve Yüzüncüyýl Gazeteciler Derneði'nin ortaklaþa düzenlediði ‘Yükselen Türkiye Hedefleri Çalýþtayý’nýn diðer konuþmacýlarý arasýnda Yine CHP 24 dönem Eskiþehir Milletvekili Hukuk Profesörü Süheyl Batum, Hazine ve Dýþ Ticaret Eski Müsteþarý Tevfik Altýnok, Akademisyen ve politikacý Metin Lütfi Baydar, eski general ve politikacý Ýsmail Hakký Pekin vardý.

 

 

Kýlýçdaroðlu, “Erken seçim þart” dedi

Yüzüncüyýl Gazeteciler Derneði Baþkaný Yavuz Yýlmaz ve üyelerinden oluþan basýn mensuplarýnýn da hazýr bulunduðu toplantýnýn açýlýþýný yapan Yükselen Türkiye Enstitüsü Baþkaný Demirhan Durmuþ Çelen, sözü tüm katýlýmcýlara teþekkür ettikten sonra kürsüye gelen Kemal Kýlýçdaroðlu konuþmasýnda, son günlerde hayli yoðun biçimde dile getirilen erken seçimin de olduðu konulara deðindi.

Kýlýçdaroðlu, toplumdaki erken seçim beklentilerin doðru ve yerinde olduðunu belirtti. Ýktidarýn son yerel seçimlerde aldýðý yenilginin genel seçimlerde de kaçýnýlmaz olduðunu vurgulayarak, “Erken seçimin olmasý lazým. Her konuda erozyona uðrayan Türkiye’nin yeni bir nefese, güçlü bir yönetime gereksinimi var. Çünkü CHP birinci parti çýkmýþsa, hükümetin bütün bakanlarý ve Sayýn Erdoðan hep beraber alana çýkýp oy isteyip, bekledikleri oyu alamamýþlarsa ortada bir güvensizlik mevcut demektir. Dolayýsýyla demokrasinin gereði seçime gitmek þarttýr” dedi.

 

 

Sýcak siyasetle çok fazla ilgilenmiyor

Kýlýçdaroðlu bireysel olarak sýcak siyasetle çok fazla ilgilenmediðini dile getirdi. Kemal Kýlýçdaroðlu; “CHP'de uzun yýllar genel baþkanlýk yapmýþ biri olarak eðer aksaklýklar varsa bir þekilde düþüncelerimi ifade ediyorum. Bazen sözlü, bazen sosyal medya aracýlýðýyla ifade ediyorum” dedi.

 

Ýþte, Kýlýçdaroðlu'nun konuþmasýndan çarpýcý baþlýklar…

Siyasette liyakat yoktur

“Siyasette liyakat yoktur. Liyakat bürokraside ve devlet yönetiminde vardýr. Liyakati öncelediðiniz zaman aklý, düþünceyi ve ahlaký önemsiyorsunuz. Dolayýsýyla sorunlarý çok daha rahat çözebiliyorsunuz.

Ayrýca sað-sol kavramlarýnýn önemini tümüyle kaybettiðine inanan birisiyim. Artýk dünya demokrasiden yana olanlar ve otoriter rejimden yana olanlar gibi ikiye ayrýlýyor. Dünya, demokrasi dediðimiz, tek kiþiye devletin teslim edilmediði bir sürecin içerisine evrildi. Biz de evrileceðiz."

 

Aklý ve ahlaký keþfetmemiz gerek

“Biz bir vergi kanunu çýkaracaksak bu vergi kanununu oturup kafamýza göre yazmayýz. Bunun planlamasý vardýr. Bürokratlar bir araya gelir ve oturur yazarlar, sonra siyasi otorite buna karar verir. Ýþin ehline teslim edilmesi halinde çözülmeyecek sorun yoktur. Aklý ve ahlaký keþfetmeliyiz. Toplumun çýkarlarýný esas alarak çözebilirsiniz.”

 

Nihai karar yargýnýdýr

Bürokrasi farklý, yargý farklý düþünebilir. Nihai kararý yargý verir. Eðer siz kuralý baþtan düzeltmek istiyorsanýz yasayý deðiþtirirsiniz."

 

Bu paralar nereye gidiyor?

“En büyük sorunumuz hesap sormamak. Ödediðimiz vergilerin hesabýný sormadýðýnýz sürece Türkiye'de demokrasi geliþmez. Çocuk doðduðu andan itibaren vergi öder. “Bu kadar vergi, nereye gidiyor, nerede bu paralar?” Sorusunu sormuyoruz. Bir ülkenin halký, ödediði verginin hesabýný sormuyorsa, egemen güçlerin baskýsý altýnda kalýr. O egemen güçler tarafýndan yönetilirler."

 

 

Mezopotamya çöl olacak

"Önümüzdeki 25-30 yýl içinde Dicle ve Fýrat nehirleri kuruyacak. Mezopotamya Ovasý çöle dönecek. Siyasetçiler bunu görmüyor, akýllarýnýn köþesine bile getirmiyorlar. Oysa bugünden önlemler alýnmalý.

Bu arada ne oldu bizim tanklarýmýz. Hani tank motoru fabrikasý da yapýlacaktý ülkemizde. Bunun anlaþmalarý da imzalanmýþtý. Ama yaptýrmadýlar. Ben baðýrýp çaðýrdým. Sadece o kadar baþka bir þey olmadý. Ankara’da deneme atýþlarý yapýldý. Üretim yapýldý. Ama sonunda kesip bitirdiler."

 

 

Ýnsan ömrü 250 yýl olacak. Nereye gideceðiz

"Önümüzde çok daha büyük sorunlar çýkacak. Bakýn insan ömrü önümüzdeki yüzyýlda 250'ye çýkacak. Bu konuda bilimsel makaleler var. Nüfus öyle bir artacak ki nereye gidilecek? Büyük güçler uzayda yer arýyor yerleþmek için. Biz Türkiye olarak bunun çok dýþýnda bir yerdeyiz. Ýþte gelecekteki en büyük sorunlarýmýzdan biri bu olacak."

 

Program, plâket sunumuyla sona erdi

Hayli önemli baþlýklardan oluþan bu konuþmalarýn ardýndan diðer katýlýmcýlar da gündeme dair yaptýklarý söylemlerin ardýndan, Yükselen Türkiye Enstitüsü & Ekip-Ekonomik Kalkýnma Ýstihdam Proje Grup Baþkaný Demirhan Durmuþ Çelen, Kemal Kýlýçdaroðlu ve diðer katýlýmcýlara plâket sundu.

Etiketler: Kemal Kýlýçdaroðlu, “Erken seçim þart” dedi, Yükselen Türkiye Enstitüsü, Yükselen Türkiye Hedefleri Çalýþtayý, Kemal Kýlýçdaroðlu, Süheyl Batum, Ýsmail Hakký Pekin, Metin Lütfi Baydar, Tevfik Altýnok.Demirhan Durmuþ Çelen, Yavuz Yýlmaz, Arto Þahinoðlu, Erden Aktoðu,A 11 Bosphorus Otel