Çeyrek yüzyýldýr Türkiye biliþim sektörünün nabzýný tutan ve alanýnýn en önemli araþtýrmalarýndan biri olarak kabul edilen “Biliþim 500 – ÝLK BEÞYÜZ BÝLÝÞÝM ÞÝRKETÝ Araþ...
Çeyrek yüzyýldýr Türkiye biliþim sektörünün nabzýný tutan ve alanýnýn en önemli araþtýrmalarýndan biri olarak kabul edilen “Biliþim 500 – ÝLK BEÞYÜZ BÝLÝÞÝM ÞÝRKETÝ Araþtýrmasý” tamamlandý. Araþtýrma sonuçlarýna göre; 2023 yýlýnda toplam geliri 716 milyar TL’ye ulaþan ilk 500 biliþim firmasý, bir önceki yýla göre yüzde 93 büyüme gerçekleþtirdi. Bu yýl araþtýrmada 74 yeni þirket yer alýrken, sýralamaya giren þirketlerin 140’ý yüzde 100’ün üzerinde büyüme gösterdi. En yüksek büyüme gösteren ilk 5 þirketin ortalama büyümesi yüzde 680 olarak kaydedilirken, en yüksek oran ise yüzde 1.468 olarak gerçekleþti. Son bir yýlda sektörün merkezine yapay zekanýn oturmasýyla, þirketlerin yapay zeka gelirleri de bir önceki yýla göre yüzde 185 büyüdü. 25 yýldýr kamu, biliþim firmalarý, BT yöneticileri ve akademiyi bir araya getiren ‘Biliþim 500 Ödül Töreni’nde konuþan T.C. Ulaþtýrma ve Altyapý Bakanlýðý Bakan Yardýmcýsý Dr. Ömer Fatih Sayan, “Yazýlým ve biliþim sektöründe son 10 yýlda hýzla büyüyen bir ekosistem oluþturduk. 2025 yýlýna kadar 100 bin ek istihdam ve 10 milyar dolarlýk ihracat potansiyelimiz var” dedi.
Evren boþluklarý sevmez’ mottosu ile bu yýl 25’incisi gerçekleþtirilen “Biliþim 500 – ÝLK BEÞYÜZ BÝLÝÞÝM ÞÝRKETÝ Araþtýrmasý” sonuçlarý, 7 Aðustos Çarþamba günü Ýstanbul Beyoðlu Grand Pera – Emek Sahne’de (Tarihi Emek Sinemasý) düzenlenen ödül töreninde açýklandý. Biliþim 500 Araþtýrmasý kapsamýnda “Daðýtýcý Kategori Ödülleri”, “Sistem Entegratörü ve Ýþ Ortaðý Kategori Ödülleri”, “Uluslararasý Merkezli Üretici / Üreticinin Temsilcisi Kategori Ödülleri”, “Türkiye Merkezli Üretici Kategori Ödülleri”, “Biliþim 500 Plus Ödülleri” ve “Türkiye Ekonomisine Katký Özel Ödülleri” olmak üzere 6 ayrý ana kategoride birincilere ödülleri takdim edildi.
Araþtýrmanýn Türkiye Ekonomisine Katký Özel Ödülleri kategorisinde; yýlýn Ar-Ge yatýrýmý kategori birincisi Logo Yazýlým olurken; yýlýn yapay zeka kategori birincisi Deeptech oldu. Yýlýn Türkiye merkezli üretici donaným kategori birincisi Karel Elektronik, yýlýn Türkiye merkezli üretici hizmet kategori birincisi Türk Telekom, yýlýn Türkiye merkezli üretici yazýlým kategori birincisi Intertech, yýlýn donaným ihracatý kategori birincisi Arkel, yýlýn hizmet ihracatý kategori birincisi Teleperformance Türkiye, yýlýn yazýlým ihracatý kategori birincisi olarak Erka Grubu ödüle layýk görüldü.
Tören sponsorluðunu KoçSistem, yayýn sponsorluðunu Odine, sunum sponsorluðunu ise Bulutistan, Iovis, Arvento Mobile Systems, Bimser, Nagarro+MBIS, Sistem Global ve Teletek’in üstlendiði ödül töreni, Zeynep Kalýnkaya solo keman dinletisi ve dans gösterisi ile baþladý.
Açýlýþ konuþmasýný BThaber Baþkaný Murat Göçe’nin yaptýðý Biliþim 500 Ödül Töreni açýlýþ programýnda; T.C. Ulaþtýrma ve Altyapý Bakanlýðý Bakan Yardýmcýsý Dr. Ömer Fatih Sayan, T.C. Cumhurbaþkanlýðý Ekonomi Politikalarý Kurul Üyesi Dr. Hakan Yurdakul, BThaber Baþkan Yardýmcýsý Özlem Unan, KoçSistem Genel Müdürü Mehmet Ali Akarca, Nagarro + MBIS Profesyonel Hizmetler Direktörü Orhan Aksu, Teletek Genel Müdürü Ýlyas Turgut, Bulutistan CTO’su Hakan Ýnanýr, Sistem Global Yönetim Kurulu Üyesi Demirhan Þener, Bimser Yazýlým Danýþmanlýk CEO’su Murat Atýcý ve Arvento Genel Müdürü Özel Hýncal konuþmalarý ile yer aldý.
Zirve yine Turkcell’in
Þirketlerin ciro bilgilerine göre genel ve kendi kulvarýnda sýralandýðý araþtýrmanýn sonuçlarýna göre; biliþim sektörün zirvesinde bu yýl da Turkcell yer aldý. Türkiye’nin en büyük 10 biliþim firmasý; Turkcell, Türk Telekom, Vodafone, Indeks Bilgisayar, Teknosa, Arena, Bilkom Biliþim, Penta Teknoloji, Ingram Micro, Koç Sistem olarak sýralandý. Biliþim firmalarýnýn yapay zeka gelirleri önceki yýla göre yüzde 185 büyüdü
Þirketlerin ciro bilgilerine göre genel ve kendi kulvarýnda sýralandýðý araþtýrmaya, bu yýl 74 yeni þirket dahil oldu. 2023 yýlýnda sýralamaya giren þirketlerin toplam geliri, 2022 yýlýna göre yüzde 93 büyüyerek 716 milyar TL’ye ulaþtý. 30 milyar USD karþýlýðý olan bu rakam, dolar bazýnda da yüzde 30’un üzerinde bir büyüme olarak kaydedildi.
Araþtýrma sonuçlarý; pazar dinamikleri, teknolojiler ve çözümlerin deðiþip geliþtiði gündemde yapay zekaya yapýlan yatýrýmýn da önemli bir ivme gösterdiðini ortaya koydu. Ýlk 500 biliþim firmasýnýn yapay zeka gelirleri, bir önceki yýla göre yüzde 185 büyüdü.
En yüksek büyüme oraný yüzde 1468 olarak gerçekleþti
Araþtýrma sonuçlarýna göre; sýralamaya giren þirketlerin 140 tanesi yüzde 100’ün üzerinde büyüme gösterdi. En yüksek büyüme gösteren ilk 5 þirketin ortalama büyümesi yüzde 680 olarak kaydedilirken, en yüksek büyümeyi yüzde 1.468 ile Prime Teknoloji þirketi gerçekleþtirdi.
Murat Göçe: “Biliþim 500 olarak çeyrek asrý geride býraktýk”
BThaber Baþkaný Murat Göçe, yaptýðý açýlýþ konuþmasýnda, “Biliþim 500 olarak çeyrek asrý geride býraktýk. Sektörün genel eðilimlerini, þirketlerin sektördeki yerlerini ve rekabet ortamýný görmek isteyen yatýrýmcýlar ve iþ dünyasý profesyonelleri için önemli bir referans kaynaðý olan bu araþtýrmayý çeyrek yüzyýldýr kesintisiz olarak gerçekleþtirmenin gururunu yaþýyoruz. Araþtýrma, her yýl daha fazla þirketin katýlýmý ile büyümeye devam ediyor. Baþvuru yapan þirket sayýsýnýn her yýl artmasý, sektörün aynasý olmaya devam etmemiz için önemli. Sektörü ve Biliþim 500 Araþtýrmasý’ný hep birlikte büyütmeye devam edelim” dedi. Türkiye'nin biliþim sektöründeki köklü geçmiþine ve sektöre katký saðlayan isimlere de dikkat çeken Göçe, bugün aramýzda olmayan tüm sektör emekçilerini rahmetle anarak konuþmasýný tamamladý.
Dr. Ömer Fatih Sayan: “Ýnternet kullaným oranýmýz Avrupa ortalamasýnýn üzerinde”
T.C. Ulaþtýrma ve Altyapý Bakanlýðý Bakan Yardýmcýsý Dr. Ömer Fatih Sayan, “Türk biliþim sektörü, yýllardýr süregelen bu etkinliklerle, dijitalleþmenin kaldýraç etkisiyle tarýmdan saðlýða, enerjiden üretime kadar birçok sektörü etkileyen, lokomotif bir güç haline geldi. Özellikle yazýlým ve biliþim sektöründe son 10 yýlda hýzla büyüyen bir ekosistem oluþturduk. 2025 yýlýna kadar 100 bin ek istihdam ve 10 milyar dolarlýk ihracat potansiyelimiz var. Dünya genelinde iletiþim sektörünün büyümesi yüzde 5 seviyelerinde iken, Türkiye'de bu oraný çok daha yüksek seviyelere taþýmayý hedefliyoruz. Mobil abone sayýmýz 93 milyona ulaþmýþ durumda ve internet kullaným oranýmýz Avrupa ortalamasýnýn üzerinde” dedi.
“5G’ye yüzde 100 yerli ve milli oranla geçmeyi hedefliyoruz”
2025 yýlýnda 5G ihalesini yaparak 2026 yýlýnda 5G teknolojisini ülkemizde kullanýma sunmayý planladýklarýný belirten Sayan; “Bu süreçte, yerli ve milli teknolojilere daha fazla önem vermeliyiz. ULAK baz istasyonlarýyla baþladýðýmýz bu yolculukta, 5G'ye yüzde 100 yerli ve milli oranla geçmeyi hedefliyoruz. Yerli teknolojilere yatýrým yaparak, ülkemizin sürdürülebilir refahýna katký saðlamalýyýz” açýklamasýnda bulundu. Sayan, gençlerin önünü açarak, etkin ve saðlýklý iþleyen bir giriþim ekosistemi oluþturmanýn da önemine dikkat çekerek; “Biliþim 500 gibi önemli organizasyonlara emek veren tüm paydaþlara, sponsorlara ve birleþim sektörüne katký saðlayan herkese teþekkür ediyorum. Ülkemize katma deðer saðlayacak her tür çalýþmanýn devam etmesi dileðiyle, hepinizi saygý ve sevgiyle selamlýyorum” diye konuþtu.
Dr. Hakan Yurdakul: “Gençlerimiz biliþim gibi yatay geliþim alanlarýna yönelmeli”
T.C. Cumhurbaþkanlýðý Ekonomi Politikalarý Kurul Üyesi Dr. Hakan Yurdakul gerçekleþtirdiði konuþmada, “Ýçinde bulunduðumuz dönemde dayanýklýlýðý artýrmak ve sürdürülebilirliði saðlamak, þirketlerimizin geleceði için hayati önem taþýyor. Ýhracat ve finansal okuryazarlýk konularýnda dikkatli olunmalý; çünkü bu alanlarda güçlü olmak, kriz anlarýnda bile hýzlý ve etkili çözümler üretmeyi mümkün kýlar” diye konuþtu.
Biliþim sektöründeki en büyük gücümüzün insan kaynaðý olduðuna da dikkat çeken Yurdakul, “Þirketlerimizin en büyük gücü olan insan kaynaðýmýzý deðerli kýlmalý ve çalýþanlarýmýzla adil bir paylaþým modeli geliþtirmeliyiz. Uzun vadede büyüme ve güven saðlamak için bu yaklaþým kritik. Gençlerimizin eðitim alanlarýný seçerken, biliþim ve teknoloji gibi yatay geliþim alanlarýna yönelmeleri gerektiðini düþünüyorum. Bu alandaki teknik eðitim ve meslek eðitimi fýrsatlarý, ülkemizin gelecekteki rekabet gücünü artýrmak için büyük önem taþýyor” dedi.
Özlem Unan: “Pazarýn dinamiklerine uyum saðlayamayan þirketler ve kategoriler küçülüyor”
BThaber Baþkan Yardýmcýsý Özlem Unan ise yaptýðý konuþmada araþtýrma sonuçlarýný ve ortaya çýkan sektör analizini aktardý. Biliþim sektörünün geliþimine dikkat çeken Unan, “Araþtýrma sonuçlarý bize pazarýn dinamiklerine uyum saðlayamayan þirketlerin ya da kategorilerin küçüldüðünü, yapay zeka gibi gündemde olan teknolojilerin ise çok hýzlý büyüdüðünü gösteriyor. Bir önceki yýla göre yapay zeka gelirleri yüzde 185 büyüdü, sýralamaya giren þirketlerin 140 tanesi ise yüzde 100’ün üzerinde bir büyüme gösterdi. BT donanýmý gelirlerinin giderek daraldýðýný, yazýlým ve hizmet gelirlerinin ise büyüme ivmesini sürdürdüðünü söylemek yanlýþ bir ifade olmayacaktýr” diye belirtti.
“Türkiye merkezli teknoloji üretimi büyüyor”
Unan son olarak, Türkiye Merkezli Üretici kategorisindeki gelirlerin de bir önceki yýla göre yüzde 125 büyüyerek 309 milyar TL’ye yükseldiðinin altýný çizerek; “Sýralamada yer alan þirketlerin de ortalama büyümesinin üstünde olan bu oran, itici gücün yazýlým olduðunu doðruluyor. Finans / bankacýlýk ile savunma sektörü yazýlýmlarýndaki büyüme de oldukça önemli. Finans ve bankacýlýk yazýlýmý gelirleri yüzde 114 büyüyerek 10 milyar TL’yi aþtý. Savunma sektörü yazýlýmlarý ise yüzde 66 büyüdü. Yazýlým konusunu deðerlendirirken yazýlým ve hizmet ihracatýndan bahsetmeden geçmek olmaz. Yazýlým ihracatý gelirleri yüzde 107 büyüyerek 7 milyar TL’yi geçti. Hizmet ihracatý gelirleri ise yüzde 60’ýn üzerinde büyüdü” açýklamasýnda bulundu.
“Üretken yapay zeka, endüstrileri dönüþtürme potansiyeli taþýyor”
Konuþmasýnda, yapay zekanýn bir ütopyadan gerçeðe dönüþerek günlük yaþamýmýzýn ayrýlmaz bir parçasý haline geldiðine dikkat çeken KoçSistem Genel Müdürü Mehmet Ali Akarca; “Biliþim 500 Araþtýrmasý’na göre, 2023 yýlýnda katýlan þirketlerin üçte biri büyüme gösterdi; bu da Türkiye’nin teknoloji yatýrýmlarýndaki kesintisiz ilerleyiþini gözler önüne seriyor. Yapay zeka, bankacýlýktan saðlýða kadar pek çok sektörde devrim yaratýrken, pazardaki büyüklüðünün 2030’da 827 milyar dolara ulaþmasý bekleniyor. Üretken yapay zeka, endüstrileri dönüþtürme ve yaþamlarýmýzý geliþtirme potansiyeli taþýyor, ancak bu süreci doðru yönetmek için þirketlerimizin net bir yapay zeka stratejisi oluþturmasý þart. Türkiye’nin en deðerli biliþim markalarýndan biri KoçSistem olarak, dijital dönüþüm ve endüstri 4.0 yolculuklarýna hýz kazandýrýyor, ayný zamanda bu süreçteki tehdit ve fýrsatlarý doðru yönetmek için iþ birliði ve stratejik adýmlarla ilerliyoruz” dedi.
35 Yýl Emek ve BThaber Özel Ödülleri de Sahiplerini Buldu
‘Evren boþluklarý sevmez’ mottosu ile gerçekleþtirilen törende ayrýca 35 Yýl Emek Ödülleri ve BThaber Özel Ödülleri de verildi. Akýn Sertcan, Birol Eker, Yücel Baðrýaçýk, Alper Göðüþ ve Ziya Bahtiyar 35 Yýl Emek Ödüllerine layýk görülürken; Atakan Coþkun’a BThaber Vefa Ödülü, Ertunç Ererdi’ye ise BThaber Dostluk Ödülü verildi.