Biyodinamik Tarım Festivali, Çatalca İstafil Çiftliği’nde katılımcıların yoğun ilgi ve neşesi eşliğinde kutlandı. Yapılan açılış konuşması ile başlayan etkinlik, tanışma fırsatlarıyla ...
Biyodinamik Tarım Festivali, Çatalca İstafil Çiftliği’nde katılımcıların yoğun ilgi ve neşesi eşliğinde kutlandı. Yapılan açılış konuşması ile başlayan etkinlik, tanışma fırsatlarıyla devam etti. Katılımcılar, Rudolf Steiner'in Mikail adına kaleme aldığı mektupları dinleyerek, sonbaharı ruhlarında karşılamanın ve festivalin ruhunu yakından hissettiler.
‘Hareket çemberinde özgürüz’ oturumu, katılımcılara özgürlük ve doğa ile uyum konularında derinlemesine bir anlayış kazandırdı. Demeter Türkiye ve Biyodinamik Tarım Danışmanı Hans Supenkamper tarafından biyodinamik tarım preparatlarının nasıl hazırlandığına dair bilgiler verildi. Özellikle inek gübresi, boynuz, kafatası, meşe kabuğu gibi malzemelerin birleştirilerek nasıl preparat hazırlandığını öğrenen katılımcılar, bu preparatların çiftliğin kalbi olduğunu keşfettiler. Bu deneyim, katılımcıların biyodinamik tarım uygulamalarına dair anlayışlarını derinleştirdi.
Mutlu ve ilham dolu yüzler…
Öğle yemeğinin ardından gerçekleşen terapötik euritmi seansı, katılımcılara beden, zihin ve ruh ilişkilerini dengelemeyi deneyimleme fırsatı sundu. Festivalin ilk günü, doğa ile uyumlu tarım uygulamaları ve sağlıklı yaşam konularında derinlemesine bilgi edinen katılımcıların mutlu ve ilham dolu yüzleriyle sona erdi.
Son gün etkinliğe katılan Işık Tarım firmasından Mehmet Çetin, biyodinamik tarımda öncelikle toprağı ve ekosistemiyle birlikte bitkileri, ürünleri ve çiftliği tanıyarak bilinçli ve sağlıklı yöntemlerle hangi uygulamaların yapılabileceğine dair katılımcıları bilgilendiridi. Hans Supenkaemper, Katinka Kerezstes ve Timea Gozstonyi bir çiftliğin temelinin insan olduğundan hareketle antroposofik bakış açısıyla insanın kendisiyle, doğayla, hayvanlarla ve içinde yaşadığı ekosistemle bir bütün haline gelmesini kolaylaştıracak felsefi ve pratik yöntemleri katılımcıların deneyimlerine sundular.
Daha fazla etkinlik ve eğitim programı…
Festivalin sonunda, Demeter Türkiye ile Rotary Tarım Kulübü arasında işbirlikleri için görüşmeler yapıldı. Her iki kuruluş da sürdürülebilir tarım uygulamalarını yaygınlaştırma ve toplumda bilinç oluşturma amacıyla ortak projeler geliştirme konusunda kararlılıklarını ifade ettiler. Bu işbirlikleri, gelecekte daha fazla etkinlik ve eğitim programının hayata geçirilmesine zemin hazırlayacak.
Biyodinamik Tarım Festivali 2024, doğa ile bütünleşen ve ruhsal bir derinlik arayan herkesi unutulmaz bir deneyimle buluşturmak için inanılmaz bir fırsat oluşturdu.
Demeter ve Demeter Türkiye hakkında
Demeter, organik olarak üretilen gıdaların ilk ekolojik markasıdır. Biyodinamik tarım yöntemi ile yetiştirilen gıdalar, konvansiyonel yöntemlerle üretilen gıdalardan besin açısından çok daha üstündür, üstelik daha lezzetlidir. Bu kaliteyi değişmez kılabilmek amacıyla Biyodinamik olarak yetiştirilen gıdalar için sertifikasyon programı hazırlayan Demeter, 1928 yılında kurulmuştur. Tarımın tüm dünyada en kaliteli biçimde sürdürülmesini ve tüketicilere yerel, biyodinamik ve en kaliteli gıdaları sunmak amacıyla tüm dünyada yaygın bir biçimde faaliyet gösteren Demeter, alanının öncüsü bir dünya markasıdır. Faaliyet gösterdiği ülkelerde önemli sayıda sosyal sorumluluk projesine imza atarak yerel yönetimlerin de desteğiyle tarımın ve çiftçiliğin gelişmesine yönelik faaliyetlerde bulunan kuruluş, Türkiye’de de 2018 yılında kurulmuş olan Demeter Türkiye Biyodinamik Tarım Derneği çatısı altında ve yaklaşık 220 'ye ulaşan üye sayısıyla, aynı hedefleri hayata geçirmek için çalışmaktadır.