Biyodinamik Tarým Festivali, Çatalca Ýstafil Çiftliði’nde katýlýmcýlarýn yoðun ilgi ve neþesi eþliðinde kutlandý. Yapýlan açýlýþ konuþmasý ile baþlayan etkinlik, tanýþma fýrsatlarýyla ...
Biyodinamik Tarým Festivali, Çatalca Ýstafil Çiftliði’nde katýlýmcýlarýn yoðun ilgi ve neþesi eþliðinde kutlandý. Yapýlan açýlýþ konuþmasý ile baþlayan etkinlik, tanýþma fýrsatlarýyla devam etti. Katýlýmcýlar, Rudolf Steiner'in Mikail adýna kaleme aldýðý mektuplarý dinleyerek, sonbaharý ruhlarýnda karþýlamanýn ve festivalin ruhunu yakýndan hissettiler.
‘Hareket çemberinde özgürüz’ oturumu, katýlýmcýlara özgürlük ve doða ile uyum konularýnda derinlemesine bir anlayýþ kazandýrdý. Demeter Türkiye ve Biyodinamik Tarým Danýþmaný Hans Supenkamper tarafýndan biyodinamik tarým preparatlarýnýn nasýl hazýrlandýðýna dair bilgiler verildi. Özellikle inek gübresi, boynuz, kafatasý, meþe kabuðu gibi malzemelerin birleþtirilerek nasýl preparat hazýrlandýðýný öðrenen katýlýmcýlar, bu preparatlarýn çiftliðin kalbi olduðunu keþfettiler. Bu deneyim, katýlýmcýlarýn biyodinamik tarým uygulamalarýna dair anlayýþlarýný derinleþtirdi.
Mutlu ve ilham dolu yüzler…
Öðle yemeðinin ardýndan gerçekleþen terapötik euritmi seansý, katýlýmcýlara beden, zihin ve ruh iliþkilerini dengelemeyi deneyimleme fýrsatý sundu. Festivalin ilk günü, doða ile uyumlu tarým uygulamalarý ve saðlýklý yaþam konularýnda derinlemesine bilgi edinen katýlýmcýlarýn mutlu ve ilham dolu yüzleriyle sona erdi.
Son gün etkinliðe katýlan Iþýk Tarým firmasýndan Mehmet Çetin, biyodinamik tarýmda öncelikle topraðý ve ekosistemiyle birlikte bitkileri, ürünleri ve çiftliði tanýyarak bilinçli ve saðlýklý yöntemlerle hangi uygulamalarýn yapýlabileceðine dair katýlýmcýlarý bilgilendiridi. Hans Supenkaemper, Katinka Kerezstes ve Timea Gozstonyi bir çiftliðin temelinin insan olduðundan hareketle antroposofik bakýþ açýsýyla insanýn kendisiyle, doðayla, hayvanlarla ve içinde yaþadýðý ekosistemle bir bütün haline gelmesini kolaylaþtýracak felsefi ve pratik yöntemleri katýlýmcýlarýn deneyimlerine sundular.
Daha fazla etkinlik ve eðitim programý…
Festivalin sonunda, Demeter Türkiye ile Rotary Tarým Kulübü arasýnda iþbirlikleri için görüþmeler yapýldý. Her iki kuruluþ da sürdürülebilir tarým uygulamalarýný yaygýnlaþtýrma ve toplumda bilinç oluþturma amacýyla ortak projeler geliþtirme konusunda kararlýlýklarýný ifade ettiler. Bu iþbirlikleri, gelecekte daha fazla etkinlik ve eðitim programýnýn hayata geçirilmesine zemin hazýrlayacak.
Biyodinamik Tarým Festivali 2024, doða ile bütünleþen ve ruhsal bir derinlik arayan herkesi unutulmaz bir deneyimle buluþturmak için inanýlmaz bir fýrsat oluþturdu.
Demeter ve Demeter Türkiye hakkýnda
Demeter, organik olarak üretilen gýdalarýn ilk ekolojik markasýdýr. Biyodinamik tarým yöntemi ile yetiþtirilen gýdalar, konvansiyonel yöntemlerle üretilen gýdalardan besin açýsýndan çok daha üstündür, üstelik daha lezzetlidir. Bu kaliteyi deðiþmez kýlabilmek amacýyla Biyodinamik olarak yetiþtirilen gýdalar için sertifikasyon programý hazýrlayan Demeter, 1928 yýlýnda kurulmuþtur. Tarýmýn tüm dünyada en kaliteli biçimde sürdürülmesini ve tüketicilere yerel, biyodinamik ve en kaliteli gýdalarý sunmak amacýyla tüm dünyada yaygýn bir biçimde faaliyet gösteren Demeter, alanýnýn öncüsü bir dünya markasýdýr. Faaliyet gösterdiði ülkelerde önemli sayýda sosyal sorumluluk projesine imza atarak yerel yönetimlerin de desteðiyle tarýmýn ve çiftçiliðin geliþmesine yönelik faaliyetlerde bulunan kuruluþ, Türkiye’de de 2018 yýlýnda kurulmuþ olan Demeter Türkiye Biyodinamik Tarým Derneði çatýsý altýnda ve yaklaþýk 220 'ye ulaþan üye sayýsýyla, ayný hedefleri hayata geçirmek için çalýþmaktadýr.