Haber Detayı
2024-10-12 16:05
Dünya kýz çocuklarý konferansý yapýldý

 

 

 

Aydýn Doðan Vakfý tarafýndan düzenlenen Dünya Kýz Çocuklarý Günü Konferansý, 11 Ekim Dünya Kýz Çocuklarý Günü’nde &qu...

Dünya kýz çocuklarý konferansý yapýldý

 

 

 

Aydýn Doðan Vakfý tarafýndan düzenlenen Dünya Kýz Çocuklarý Günü Konferansý, 11 Ekim Dünya Kýz Çocuklarý Günü’nde "Kýz Çocuklarý ve Yapay Zeka: Fýrsatlar & Sorumluluklar" temasýyla, Aydýn Doðan Güzel Sanatlar Lisesi bünyesinde yeni açýlan Sema Doðan Konser ve Sergi Salonu’nda gerçekleþtirildi. UNICEF, UNFPA ve UN Women’ýn da kurumsal katýlýmý ile gerçekleþtirilen konferans, kýz çocuklarýnýn yapay zeka ve dijitalleþme çaðýnda nasýl güçlenebileceðini ve bu alandaki fýrsatlarýn adil bir þekilde sunulmasý için gereken sorumluluklarý tartýþmak üzere düzenlendi. Etkinliðe çok sayýda gencin yaný sýra, kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluþlarýnýn temsilcileri katýldý. Konferans hazýrlýklarý için gençlerden oluþan bir komite görev alýrken, üç ay süren bir süreçte gönüllü olarak çalýþtýlar. Konferansta interaktif oyunlar ve etkinlikler hazýrlayan gençler, ayrýca panel konuþmacýlarýna yöneltmek üzere sorular hazýrlayarak yoðun bir çalýþma gerçekleþtirdi.

 

Arzuhan Doðan Yalçýndað: “Yapay zeka, kýz çocuklarýnýn potansiyellerini gerçekleþtirmeleri için büyük fýrsatlar sunuyor. Ancak dikkat etmezsek riskler de barýndýrýyor.”

 

Konferansýn açýlýþ konuþmasýný gerçekleþtiren Aydýn Doðan Vakfý Yönetim Kurulu Baþkaný Arzuhan Doðan Yalçýndað, kýz çocuklarýnýn eðitimde eþit olanaklara sahip olmasýnýn önemine deðinirken, bu yýlki konferansýn odak noktasýný oluþturan yapay zekanýn ve dijitalleþmenin, kýz çocuklarý için büyük fýrsatlar sunduðunu belirtti. Yalçýndað, "Yapay zeka, kýz çocuklarýnýn potansiyellerini gerçekleþtirmeleri için büyük fýrsatlar sunuyor. Ancak bu teknolojilerin kapsayýcý ve adil olabilmesi için, bu alandaki cinsiyet eþitsizliðini gidermek adýna hepimize büyük sorumluluk düþüyor. Kýz çocuklarýnýn bu teknolojileri sadece kullanýcýsý deðil, ayný zamanda geliþtiricisi olmalarýný saðlamak için çalýþmalarýmýza devam edeceðiz. Bu nedenle, herkesi, bu sürecin bir parçasý olmaya, kýz çocuklarýnýn yanýnda yer almaya davet ediyorum. Hep birlikte, kýz çocuklarýnýn dijital gelecekte güçlü birer aktör olmalarýný saðlamak için elimizden geleni yapmalýyýz.  Ama her þeyden önce onlara güvenli bir dünya borcumuz var.  Bu noktada, yaþanan þiddet olaylarýna dikkat çekmek istiyorum. Ýnanýyorum ki, kadýnlarýn, çocuklarýn, tüm canlýlarýn en temel hakký olan güvenli yaþam hakkýný saðlamak konusunda hepimiz tek yüreðiz ve bunu saðlayabilmemiz gerekiyor" dedi.

 

Açýlýþ konuþmasýnýn ardýndan, Aydýn Doðan Vakfý Yönetim Kurulu Baþkaný Arzuhan Doðan Yalçýndað UNICEF Türkiye Temsilcisi Paolo Marchi, UN Women Türkiye Ülke Direktörü Asya Varbanova ve UNFPA Türkiye Temsilci Yardýmcýsý Zeynep Baþarankut Kan'ýn katýlýmýyla bir panel gerçekleþtirildi. Panelde, kýz çocuklarýnýn dijital dünyada nasýl daha aktif olabileceði ve bu süreçte karþýlaþtýklarý engeller ele alýndý. Katýlýmcýlar, gençlerin bu alandaki sorularýna yanýt verirken, kapsayýcý bir dijital ekosistemin nasýl oluþturulabileceði konusunda görüþlerini paylaþtýlar.

 

Konuþmacýlardan Önemli Mesajlar

Aydýn Doðan Vakfý Yönetim Kurulu Baþkaný Arzuhan Doðan Yalçýndað, panelde gerçekleþtirdiði konuþmada “Kýz çocuklarýnýn geleceðin dijital dünyasýnda sadece yer almakla kalmayýp, bu dünyayý þekillendiren aktörler olmalarýný hedefliyoruz. Bugün burada gençlerimizin sesini duyduk ve onlarýn bu alanda neler baþarabileceklerine bir kez daha tanýk olduk. Onlarýn potansiyelini ortaya çýkaracak tüm çalýþmalara destek vermeye ve bu alanda eþitliði saðlamaya kararlýyýz,” dedi.

 

UNICEF Türkiye Temsilcisi Paolo Marchi, konuþmasýnda þunlarý söyledi: “Yapay zeka birçok sektörde devrim yaratýyor ve devrimler olumlu ve olumsuz sonuçlarý beraberinde getirebilir. Bu devrimin  iyiye yönelik olabilmesi için kýz çocuklarýnýn liderliðine ihtiyacýmýz var.”

 

 

Konuþmasýnda UN Women Türkiye Ülke Direktörü Asya Varbanova “Dünya genelinde hâlâ çok fazla kýz çocuðu temel haklarýndan mahrum býrakýlýyor. Bu, onlarýn hem hayat seçimlerini kýsýtlýyor hem de potansiyellerini gerçekleþtirmeleri önünde bir engel teþkil ediyor. Pek çok kýz çocuðu, maruz kaldýklarý þiddet, taciz ve kalýpyargýlar nedeniyle teknolojiden erkekler kadar eþit faydalanamýyor veya dijital dünyada olumlu bir deneyim yaþamýyor. Dikkatli olmazsak, fiziksel dünyada yýkmak için çok çalýþtýðýmýz toplumsal cinsiyet kalýplarý dijital dünyada tekrar tekrar üretilmeye devam edecek. Ayrýca, kadýnlar ve kýz çocuklarý çevrimdýþý dünyada karþýlaþtýklarý þiddetin bir devamý olarak dijital alanlarda da þiddet, taciz ve susturulmaya maruz býrakýlýyorlar. Yapay zeka destekli sistemler, bu durumu daha da kötüleþtirebilir. Bunu önlemek için kararlý adýmlar atmalýyýz. UN Women olarak, yapay zekanýn sunduðu tüm fýrsatlarýn farkýndayýz, ancak ayný zamanda özellikle toplumsal cinsiyet kalýpyargýlarý açýsýndan içerdiði önemli risklerin de bilincindeyiz. UN Women, kadýnlarýn dijital haklarýný korumak için daha güçlü politikalar ve güvenlik mekanizmalarý konusunda aktif olarak savunuculuk yapmaya devam ediyor. Dijital güvenlik, toplumsal cinsiyet eþitliðine ulaþmanýn ayrýlmaz bir parçasý.”

 

UNFPA Türkiye Temsilci Yardýmcýsý Zeynep Baþaran kutkan ise “Yapay zeka, kýz çocuklarýnýn kendi potansiyellerini keþfetmelerinde ve güçlenmelerinde büyük bir rol oynayabilir. Eðitim, saðlýk ve sosyal haklarýna dair farkýndalýklarýný, bilgiye ve hizmetlere eriþimini artýrabilir. Kiþiye özel öðrenme programlarý oluþturabilir. Risk tespiti ve etkin vaka yönetimi ile toplumsal cinsiyet eþitsizliði ve kadýna yönelik þiddetle mücadeleyi destekleyebilir. Dijital platformlardaki zararlý içeriklerin yayýlmasýna engel olabilir. UNFPA olarak, ‘kimseyi geride býrakma’ prensibiyle yapay zekanýn toplumsal cinsiyet ve fýrsat eþitliðinde  kullanýlabilmesi için elimizden gelen desteði vermeye hazýrýz. Bu teknolojiyi doðru ve etik bir þekilde kullanarak kýz çocuklarýnýn hayatlarýnda gerçek bir dönüþüm yaratabiliriz” dedi.

 

Gençlerden Güçlü Mesajlar

 

Konferansýn önemli anlarýndan biri de, gençlerin sahneye çýkarak "Gençlik Bildirgesi"ni okumasý oldu. Sekiz genç tarafýndan okunan bildirge, kýz çocuklarýnýn yapay zeka çaðýnda güçlü birer aktör olmalarý için duyulan isteði ve bu alandaki fýrsatlarýn herkes için eriþilebilir olmasý gerektiðini vurguladý. Ayný zamanda sahnede yer alan otuz beþ genç ise taþýdýklarý pankartlarla bu güçlü mesajý desteklediler.

 

Beyza Doðuç Yapay Zeka ve Sanat Ýliþkisini Anlattý

Konferansta, yapay zeka ve sanatýn nasýl buluþabileceði üzerine de ilham verici bir söyleþi gerçekleþtirildi. Youtube üzerinden yaptýðý yaratýcý çalýþmalarla tanýnan Beyza Doðuç, gençlerle birlikte yapay zekanýn sanata etkisi ve bu alandaki yenilikçi yaklaþýmlar üzerine bir soru-cevap etkinliði gerçekleþtirdi. Bu bölüm, gençlerin yapay zekanýn yaratýcý potansiyelini keþfetmeleri adýna önemli bir fýrsat sundu.

 

Panel: Yapay Zeka: Etik, Eðitim ve Ýnovasyon

 

Etkinliðin ikinci kýsmýnda, Prof. Dr. Ayþe Bilge Selçuk ve Prof. Dr. Þule Gündüz Öðüdücü’nün katýlýmýyla gerçekleþtirilen panelde, yapay zeka alanýnda kýz çocuklarý için fýrsatlar ve bu fýrsatlarýn hayata geçirilmesi için alýnmasý gereken sorumluluklar tartýþýldý. Moderatörlüðünü Özge Uzun’un yaptýðý bu panelde, yapay zekanýn eðitim, istihdam ve sosyal yaþam üzerindeki etkileri ele alýndý. Panelin ardýndan, konuþmacýlar konferans hazýrlýklarýnda görev alan gençler tarafýndan hazýrlanan sorularý yanýtlayarak, yeni neslin dijital dünyadaki yerlerini güçlendirmek için önerilerde bulundu.

 

Dijital Dünyada Eþitlik Güçlü Mesajlarla Verildi

 

Konferans boyunca gençlerin aktif katýlýmý, kýz çocuklarýnýn yapay zeka çaðýnda nasýl güçlenebileceði konusunda önemli mesajlar verirken, etkinlik, Aydýn Doðan Güzel Sanatlar Lisesi öðrencilerinin sunduðu mini konserle son buldu. Öðrencilerin performansý, salonda büyük beðeni topladý ve katýlýmcýlara unutulmaz anlar yaþattý.

 

"Hayata Yön Veren Kadýnlar” Sergisi Açýldý

 

11 Ekim Dünya Kýz Çocuklarý Günü'nde açýlan "Hayata Yön Veren Kadýnlar" sergisi, Aydýn Doðan Güzel Sanatlar Lisesi öðrencilerinin güçlü kadýn figürlerini yansýtan eserlerinden oluþuyor. Kadýnlarýn toplumsal hayattaki rollerini ve mücadelelerini simgeleyen bu sergi, toplumsal cinsiyet eþitliði konusunda farkýndalýk yaratmayý amaçlýyor. Sergi, kýz çocuklarýnýn geleceðin umudu olduðunu vurgularken, kadýnlarýn geçmiþten bugüne taþýdýðý gücü ve azmi sembolize ediyor.

 

 Dünya Kýz Çocuklarý Günü Konferansý, yapay zekanýn sunduðu fýrsatlarý ve bu fýrsatlarýn kýz çocuklarý için nasýl eriþilebilir kýlýnabileceðini tartýþarak, kýz çocuklarýnýn dijital gelecekte güçlü birer aktör olmalarý için toplumsal cinsiyet eþitliði konusunda önemli bir adým olarak deðerlendirildi.

Etiketler: Arzuhan Doðan Yalçýndað, Kýz çocuklarý ve yapay zeka, UNICEF, Aydýn Doðan Vakfý,UNFPA