Haber Detayı
2024-12-20 15:40
Kamu politikasý olarak baðýmlýlýkla mücadele

 

Türkiye genelinde baðýmlýlýkla topyekûn mücadele için “Baðýmsýzlýk Seferberliði” baþlatan Yeþilay, akademik çalýþmalarla toplumu bilinçlendirmeye devam ediyo...

Kamu  politikasý olarak baðýmlýlýkla mücadele

 

Türkiye genelinde baðýmlýlýkla topyekûn mücadele için “Baðýmsýzlýk Seferberliði” baþlatan Yeþilay, akademik çalýþmalarla toplumu bilinçlendirmeye devam ediyor. Yeþilay Yayýnlarý tarafýndan hazýrlanan ve Merkez Valisi ve Mülkiye Baþmüfettiþi Doç Dr. Zülkif Daðlý imzasýyla yayýmlanan “Kamu Politikasý Olarak Baðýmlýlýkla Mücadele'' adlý akademik eser tanýtýldý.

Merkez Valisi ve Mülkiye BaþmüfettiþiDoç. Dr. Zülkif Daðlý ve akademisyen yazarlar tarafýndan kaleme alýnan “Kamu Politikasý Olarak Baðýmlýlýkla Mücadele” adlý eser, Yeþilay Yayýnlarý tarafýndan hazýrlandý.Baðýmlýlýkla mücadelede kamu politikalarýnýn önemine iliþkin geniþ kapsamlý bir akademik çalýþma olan eser, 12 Aralýk Perþembe günü düzenlenen tanýtým toplantýsýyla kamuoyuna sunuldu. Ýstanbul Valisi Davut Gül, Yeþilay Genel Baþkaný Doç. Dr. Mehmet Dinç ve STK temsilcilerinin dekatýlýmýyla gerçekleþen toplantý,Yeþilay Genel Merkezi, Sepetçiler Kasrý Camlý Köþk’te düzenlendi.

Baðýmlýlýkla mücadelede kamu politikalarýnýn önemini ortaya koyan eser, “Baðýmlýlýk ve Baðýmlýlýkla Mücadele Konusunda Akademik Çalýþmalar”, “Oyun Baðýmlýlýðýyla Mücadele Politikalarýnda Zekâ Oyunlarýnýn Rolü”, “Baðýmlýlýkla Mücadele Politikasýna Ýliþkin Muhtarlarýn Algýlarý ve Rolleri Üzerine Bir Deðerlendirme: Düzce Örneði” gibi baþlýklardan oluþuyor. Akademik veriler ve bulgularla zengin bir içeriðe sahip kitabýn tanýtým programýnda konuþan Doç. Dr. Zülkif Daðlý, “Baðýmlýlýk bilindiði gibi geliþtikten sonra tedavisi oldukça güç olan bir hastalýktýr. Tam temiz kalmayý baþarma oraný oldukça düþük, tedavisi zor, zahmetli, emek ve maliyeti fazla olmasýna karþýn tekrarlama riski yüksek bir saðlýk sorunudur.” dedi. Baðýmlýlýkla mücadele politikasýnda önleme boyutunun son derece önemli olduðunu belirten Doç. Dr. Daðlý, “Baðýmlýlýk konusu milletimizi tehdit ediyor. Gençliðimizi tehdit ediyor. Bunun bilincindeyiz. Bu anlamda da mücadelemizi yapmak durumundayýz. Tabii bu mücadeleyi yaparken kamu politikasýyla bunu birleþtiremezsek konunun önemli bir ayaðýnýn eksik kalacaðýnýn da bilincindeyiz. Bunun için topyekûn bir mücadeleyi hep birlikte yapmamýz gerekiyor.” dedi.

Yeþilay Genel Baþkaný Doç. Dr. Mehmet Dinç: “Baðýmsýz bir dünya, baðýmsýz bir Türkiye hayal deðil”

Yeþilay Genel Baþkaný Doç. Dr. Mehmet Dinç, toplantýdaki konuþmasýnda, “Baðýmlýlýkla mücadele her geçen gün daha da önem kazanýyor. Çünkü baðýmlýlýk pençesinde her geçen gün çok daha fazla insanýmýz problemler yaþýyor. Bu nedenle baðýmlýlýkla mücadele anlamýnda bugün, belki her günden daha fazla çalýþmamýz, daha çok gayret etmemiz, bütün gücümüzü seferber etmemiz gerekiyor.” diyerek þunlarý kaydetti: “Herkesin elini taþýn altýna koyduðu, baðýmlýlýkla mücadele noktasýnda sorumluluk aldýðý bir Türkiye amaçlýyoruz. Bu noktada Ýçiþleri Bakanýmýzla geçen haftalarda bir baþlangýç yaptýk. ‘Baðýmsýzlýk Seferberliði’ adýnda bir mücadele baþlattýk. Valilerimiz teþrif ettiler, desteklerini ifade ettiler. Onlarýn desteðiyle Türkiye'de her mahalleye, her sokaða girip insanlara ulaþmakla alakalý çok büyük bir seferberliðin içindeyiz. Baðýmlýlýkla mücadele konusunda iki temel yaklaþým var. Bunlardan biri arzla mücadele, bir tanesi de taleple mücadele. 104 yýldan beri Türkiye Yeþilay Cemiyeti olarak, gece gündüz baðýmlýlýkla mücadele ediyoruz. Bugün de karþýnýza harikulade bir kitapla çýktýk. Arzla mücadele konusunda ufuk açýcý çalýþmalarla alakalý çok güzel fikirleri ve uygulamalarý bulacaðýnýz, sahada uygulanmýþ, test edilmiþ, baþarýsý kanýtlanmýþ uygulamalarý göreceðiniz bir eserle karþýnýzdayýz. Baþta Sayýn Valimiz olmak üzere, Ýstanbul Valimize, Düzce Valimize, kaymakamlarýmýza, devlet büyüklerimize, sivil toplum kuruluþlarýmýzýn baþkanlarýna, yöneticilerine, bugün bizi yalnýz býrakmadýklarý için, sevincimizi paylaþtýklarý için, baðýmlýlýkla mücadelemize el verdikleri için, insanlýk adýna çok teþekkür ediyorum. Baðýmsýz bir dünya, baðýmsýz bir Türkiye hayal deðil. Hiçbir insanýmýzdan, hiçbir çocuðumuzdan, gencimizden vazgeçmedik, vazgeçmeyeceðiz. Elimizden geleni bütün gücümüzle, gece gündüz yerine getireceðiz.”

Ýstanbul Valisi Davut Gül: Yeþilay 104 yýllýk tecrübesiyle dünyada parmakla gösterilen bir kuruluþ”

Tanýtým toplantýsýnda konuþan Ýstanbul Valisi Davut Gül, “Yeþilay, 104 yýllýk tecrübesiyle gerek basýlý eserleri gerek sahadaki tecrübeleriyle kurumsal kapasitesini ciddi anlamda geliþtirmiþ, dünyada parmakla gösterilen bir kuruluþ. O açýdan kitabýn YeþilayilebirlikteTürkiye'de bu iþin dertlilerine sunulmasý, istifade edecek kiþilere sunulmasý çok kýymetli.” þeklinde konuþtu. Ýstanbul Valisi Davut Gül, “Arzla mücadeleyi polisler hiç þüphesiz yapacak ama talep ile mücadelede Yeþilay'ýn yaptýðý, diðer sivil toplum kuruluþlarýmýzýn yaptýðý meselelere destek olmak lazým. Keþke mesele sadece sokakta olsa, parkta olsa, bahçede olsa… Sorun evin içinde olunca meseleyi sadece polisiye tedbirlerle çözme þansýnýz yok. O açýdan ailenin güçlenmesi, gençlerin güçlenmesi, çocuklarýn çocukluðunu yaþamasý, dolayýsýyla da toplumun güçlenmesine ihtiyaç var.” dedi.Vali Davut Gül, baðýmlýlýklarla mücadele adýna yürütülen çalýþmalar hakkýnda þu bilgileri paylaþtý:“Bütün okullarýmýzda okul spor grubu kurduk. Þu an Ýstanbul'da spor kulübü olmayan hiçbir okulumuz yok. Yeteneklerine göre çocuklarýmýzýn hangi sporda yetenekli olduðunu öðrendik ve lisanslarýný çýkartýyoruz. Hedefimiz bir milyon öðrenci. Ýstanbul Öðrenci Meclislerimiz var. Biz yüz beþ bin sýnýfta iki yüz on bin çocuðumuza sorumluluk veriyoruz. Burada özgüveni geliþmiþ, kiþiliði geliþmiþ, karar mekanizmalarýna katýlan, ‘hayýr’ diyebilen vicdanlý, merhametli çocuklar yetiþmesini istiyoruz. Ne kadar güvenirsek ne kadar sorumluluk verirsek çocuk o kadar bir þeye baðýmlý olmaktan kurtuluyorlar. Yoksa ya bilgisayarýna baðýmlý oluyor ya kumar baðýmlýsý oluyor, ya alkolle ilgili oluyor.”

Yeþilay Hakkýnda

1920 yýlýnda faaliyetlerine baþlayan, dünyanýn önde gelen sivil toplum kuruluþlarýndan biri olan Yeþilay; insan onurunu ve saygýnlýðýný temel alýr. Tüm toplumu ayrým gözetmeden zararlý alýþkanlýklardan korumak için çalýþýr. Millî ve ahlaki deðerleri önceler. Ulusal ve uluslararasý düzeyde önleyici ve rehabilite edici halk saðlýðý ile savunuculuk çalýþmalarý yürütür. Alkol baðýmlýlýðýyla mücadele hedefiyle kurulmuþ; kuruluþundan günümüze baðýmlýlýk türleri artýkça Yeþilay’ýn tüzüðüne yeni çalýþma alanlarý eklenmiþtir. Alkolden sonra; tütün, madde, kumar ve teknoloji baðýmlýlýðý mücadele alanlarýna dâhil olmuþtur.

Türkiye genelinde 120 Yeþilay þubesi, dünya genelinde 97 Ülke Yeþilay’ý bulunmaktadýr. 2015 yýlýnda kurulan Yeþilay Danýþmanlýk Merkezleriyle (YEDAM) baðýmlý bireylere ve yakýnlarýna ücretsiz ayaktan psikososyal destek hizmeti verilmektedir. Türkiye’nin 81 ili ve KKTC’de olmak üzere toplam 107 YEDAM bulunmaktadýr. YEDAM’a 115 Danýþma Hattý üzerinden ulaþýlabilmektedir.

Türkiye’ye özgü bir baðýmlýlýk rehabilitasyon sistemi olan her biri 40’ar yataklý Yeþilay Rehabilitasyon Merkezleriyle Bursa ile Diyarbakýr’da alkol ve madde baðýmlýsý bireylere yatarak hizmet verilmektedir.

Toplumu baðýmlýlýklardan korumak ve bilinçlendirmek için yaptýðý çalýþmalarýndan dolayý Yeþilay, 1934 yýlýndan bu yana “Kamuya Yararlý Cemiyetler” arasýnda yer almaktadýr. “Birleþmiþ Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) Özel Danýþmanlýk Statüsü”ne ve “Avrupa Kalite Yönetimi Vakfý (EFQM) Türkiye Mükemmellik Ödülü”ne sahiptir.

Etiketler: Kamu Politikasý Olarak Baðýmlýlýkla Mücadele, 104 yýldan beri Türkiye Yeþilay Cemiyeti, Ýstanbul Valisi Davut Gül, Yeþilay Genel Baþkaný Doç. Dr. Mehmet Dinç,