Çin’in doðu eyaleti Zhejiang’dan bilim insanlarý, çok derin sularda keþfi yapmayý kolaylaþtýrmak ve bu iþlemleri de çevreye zarar vermeden gerçekleþtirebilmek için esnek bir biyonik robot geliþtirdi. Söz konusu performansýn temelini oluþturan ve Zhejiang Üniversitesi ile bir araþtýrma enstitüsü olan Zhejiang Lab. tarafýndan ortaklýk halinde yürütülen araþtýrmalar, Nature dergisinde yayýmlandý.
Bir balýðý andýran robot, vücudunun çeperlerinde yer alan ve jöleye benzeyen elektronik bileþenleri sayesinde derin sulardaki yüksek basýnca dayanabiliyor. Tasarýmý, araþtýrmacýlara göre, derinlerde yaþayan salyangoz tipi balýktan esinlenmiþ.
Zhejiang Üniversitesi ekibinden Li Tiefeng, “Zýrhla donanmýþ geleneksel derin su ekipmanýyla karþýlaþtýrýldýðýnda, bu esnek robotun hafif ve basit yapýsýyla, derin sularda keþfin güçlüðünü ve maliyetini büyük ölçüde düþürdüðünü” açýkladý.
Deniz canlýlarýna zarar vermiyor
Öte yandan, bir makine veya bir motor aracýlýðýyla deðil de bir ‘yapay kas’ aracýlýðýyla harekete geçirilen robot hiçbir gürültü çýkarmýyor ve hareket etmek için yüzgeçlerini oynattýðýnda da denizdeki canlýlara pek zarar vermiyor. Araþtýrma ekibi robotun performanslarýný, 2019’da Mariannes Çukuru’nda 10 bin 900 metre derinlikte teste tabi tuttu. Ayrýca robot, geçtiðimiz yýl Güney Çin Denizi’nde 3.224 metre derinlikte serbest yüzme gerçekleþtirdi.