Haber Detayı
2021-06-19 10:49
TGC Basýn Müzesi 33 yaþýnda

Her yýl 15 bin kiþinin ziyaret ettiði, kütüphanesinde gazetecilik ve iletiþimle ilgili 30 bin kitap bulunan Basýn Müzesi, kamuya yararlý bir dernek olan Türkiye Gazeteciler...

TGC Basýn Müzesi 33 yaþýnda

Her yýl 15 bin kiþinin ziyaret ettiði, kütüphanesinde gazetecilik ve iletiþimle ilgili 30 bin kitap bulunan Basýn Müzesi, kamuya yararlý bir dernek olan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin çabalarýyla ayakta durmaya devam ediyor.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Basýn Müzesi’nin hizmete giriþinin 33. yýlý nedeniyle, koleksiyon sergisi düzenledi. 39 sanatçýnýn Basýn Müzesi’ne baðýþladýðý,  yaðlýboya, suluboya, kuru boya, kara kalem resim, ebru, minyatür ve hat sanatýndan oluþan 53 eser 30 Haziran 2021 Çarþamba gününe kadar Basýn Müzesi’nde sergilenecek.

Serginin giriþinde  Müze binasýnýn harap ilk hali, TGC’nin restorasyon çalýþmalarý ve restorasyondan sonraki açýlýþ fotoðraflarýyla, önemli ziyaretçilerin fotoðraflarý da yer alýyor.

 

 

Yedi ülkeden sanatçýlarýn eserleri sergileniyor

Sergide, Türk ressamlar Gülten Kocabaþ, Kadir Þinas, Sedat Ronay, Emin Koç, Memnune Birkan, Salim Özgür, Esti Hatem, Nasuh Matrakçý, Olcay Derman, Türkan Özgüç Pirinçoðlu, Vildan Özdilek, Almula Saðdýç, Hikmet Andaç, Sevim Gürsoy Tunçyýldýz, Gürbüz Azak, Süha Senir, Cumhur Koraltürk, Fikret Suzan Meriç, Nilgün Sagat, Ramazan Demirtaþ, Erol Teber, Nusret Çolpan, Ayla Ortabaþ, Mine Arasan, Ýnci Toykan, Sedat Gedikoðlu’nun eserleri görülebilir.

Sergide ayrýca yedi ülkeden ressamlarýn eserleri yer alýyor.  Rus  Nadir Almeev, Margarita Voinova, Alexandr Ývonin, Þamil Murtazoviç, Ýranlý S. M. Saadi, Mohammed Moustafa, Þefih Faruki, Japon Kumagai Honami, Moðolistanlý sanatçý Qan Bold Femur Boator, Fransýz sanatçý Jacques Le Guerec, Özbekistanlý Ýsfendiyar Haydar, Azerbaycanlý Ebülfeyz Fereçoðlu’nun baðýþ eserleri de sanatseverleri bekliyor.

 

Dünyanýn sayýlý müzelerinden biri

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basýn Müzesi, 1865 yýlýnda dönemin Maarif Nazýrý Saffet Paþa tarafýndan Ýtalyan Mimar G. Fosetti’ye Neo Klasik tarzda yaptýrýldý. Maarif-i Umumiye Nezareti (Milli Eðitim Bakanlýðý) ve Ýstanbul Darülfünun hizmetleri verilen bina II. Abdülhamit döneminde Sansür Heyeti tarafýndan kullanýldý ve 1908 yýlýnda Þehremaneti’ne (Ýstanbul Belediyesi) devredildi.

Harap haldeki tarihi bina Nezih Demirkent’in baþkanlýðýndaki Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu ile Ýstanbul Belediye Baþkaný Abdullah Týrtýl arasýnda yapýlan anlaþmayla 1983 yýlýnda Cemiyet’e tahsis edildi. 1984-1988 yýllarý arasýnda restore edilen bina 9 Mayýs 1988 tarihinde hizmete açýldý.  

TGC Basýn Müzesi’nde basýna emeði geçmiþ kiþilerin aný eþyalarý, fotoðraflarý, yaðlý boya tablolarý, hobileri sergileniyor. Müze ayrýca basýn teknolojisi ve teknoloji ile üretilen eserleri bünyesinde barýndýrmasýyla dünyadaki sayýlý müzeler arasýnda yer alýyor.

 

 

Deðiþimi gözler önüne seriyor

Basýn Müzesi, basýn teknolojisinin baþlangýçtan günümüze deðiþimini gözler önüne seriyor. Müzede Türkiye’deki ilk basým olayý olarak bilinen 1729’da Ýbrahim Müteferrika’nýn kurmuþ olduðu matbaanýn maketi ve bastýðý örnekler, taþbaský, düz baský makinesi, rotatif, giyotin ve çeþitli dönemleri yansýtan baský makineleri yer alýyor.

Türk gazetecilik tarihinin baþlangýcý olan 1828 tarihli Vakayi-i Mýsriye gazetesi ile basýn tarihinin ilk basamaklarýný anlatan belgeler ve gazeteler, 2. Meþrutiyet’le birlikte gerçekleþen basýn patlamasý, Meclisin açýlýþý ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluþu, Latin harflerine geçiþ ve günümüze kadar ki süreci içeren belgeler, fotoðraflar da Basýn Müzesi’nde bulunuyor.

6 Nisan 1909’da Galata Köprüsü üzerinde katledilen ilk gazeteciden günümüze kadar öldürülen gazetecilerin fotoðraflarý, “Öldürülen Gazeteciler” bölümünde yer alýyor.

 

Altý ayrý salonda sergi

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basýn Müzesi, müzecilik açýsýndan taþýdýðý bu niteliklerin  yaný sýra kültür ve sanat etkinlikleriyle de dikkat çekiyor. Müzenin ikinci katýnda bulunan Cevat Fehmi Baþkut Sanat Galerisi’nde altý ayrý salonda sergi yapýlabiliyor. Müzenin üçüncü katýnda ise, uzmanlýk kütüphanesi yer alýyor. Kütüphane de gazeteciler tarafýndan baðýþlanmýþ 30 bin kitap, 1923’ten bu yana basýlý, mikrofilm ve CD-DVD olarak gazete ve dergilerin koleksiyonlarý bulunuyor. Osmanlýca gazete ve dergi örnekleri de kütüphane koleksiyonunda yer alýyor. Müzede ayrýca Nezih Demirkent Konferans Salonu ve Cep Tiyatrosu da bulunuyor. 

Etiketler: TGC Basýn Müzesi 33 yaþýnda, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Turgay Olcayto, Sibel Güneþ, Kültür, Caðaloðlu