Haber Detayı
2022-01-19 10:53
Öðrencilere Covid tavsiyesi!

Yüzyýlýn salgýn hastalýðý Covid-19 nedeniyle olaðanüstü günlerden geçtiðimiz bu süreçte, öðrencilerin sýnýfta dikkat etmesi gereken kurallar da kritik önem taþýyo...

Öðrencilere Covid tavsiyesi!

Yüzyýlýn salgýn hastalýðý Covid-19 nedeniyle olaðanüstü günlerden geçtiðimiz bu süreçte, öðrencilerin sýnýfta dikkat etmesi gereken kurallar da kritik önem taþýyor. Örneðin; kalemi aðýza götürmek, farkýnda olmadan elini yüzüne, gözüne sürmek, hatta arkadaþlarýyla yiyecek ya da okul araç gereçlerini masumane paylaþmak bile bulaþ riskini artýrabiliyor. Acýbadem Altunizade Hastanesi Göðüs Hastalýklarý Uzmaný Prof. Dr. Hacer Kuzu Okur, gerek pandemi sürecinde, gerekse bulaþ riskinin daha da arttýðý kýþ aylarýnda hastalýklardan korunmak için en etkili yollarýn baþýnda pandemi kurallarýna uymak ve kiþisel eþyalarý baþkalarýyla paylaþmamak geldiðini söylüyor. Prof. Dr. Hacer Kuzu Okur, pandemi sürecinde Covid-19 riskine ve kýþ hastalýklarýna karþý çocuklara mutlaka anlatýlmasý gereken önlemlerle ilgili önemli uyarýlar ve önerilerde bulundu.   

 

Elleri sýk ve doðru yýkamak

Covid-19 enfeksiyonu, grip ve sarýlýk virüsleri, ishal, hepatitler, döküntülü hastalýklar ve baðýrsak parazitleri en çok bulaþ imkanýný eller aracýlýðýyla buluyor. Acýbadem Altunizade Hastanesi Göðüs Hastalýklarý Uzmaný Prof. Dr. Hacer Kuzu Okur, temiz görünen ellerde bile hastalýk yapýcý binlerce mikroorganizma bulunabildiðini belirterek “Ellerin sýk ve doðru þekilde yýkanmasý önemli hastalýklardan korunmada oldukça etkilidir. Çocuklarýmýza el yýkama alýþkanlýðý kazandýrmak, onlarý birçok enfeksiyondan korumada en önemli tedbir olacaktýr. Yemeklerden önce ve sonra, tuvalet öncesi ve sonrasý, hapþýrma ve öksürme sonrasý, okul servisinden inince, kedi, köpek ve diðer hayvanlarla temastan sonra, okuldan eve geldikten sonra ve maske çýkarýlýp çöpe atýldýktan sonra eller mutlaka yýkanmalýdýr” diyor.

 

Elleri yüze, aðýza ve gözlere sürmemek

Ellerin gün içerisinde çoðu zaman farkýnda olmadan yüze, gözlere ve aðýza sürüldüðüne, bunun da mikroplarýn vücuda yayýlabilmesine yol açtýðýna dikkat çeken Prof. Dr. Hacer Kuzu Okur “Ellerin yüze, aðýza ve gözlere götürülmesinden kaçýnýlmasý çok önemlidir. Bugünlerde Covid-19 enfeksiyonunun yaný sýra gribal enfeksiyonlar, hepatitler, döküntülü hastalýklar ve parazit enfeksiyonlarýna da çok sýk rastlýyoruz” diyor.

 

 

Maskeyi doðru bir þekilde takmak

Prof. Dr. Hacer Kuzu Okur, Covid-19 enfeksiyonu ve kýþ aylarýnda artýþ gösteren soðuk algýnlýðý ve grip gibi hastalýklardan korunmada doðru maske kullanýmýnýn en etkili yöntemlerden biri olduðunu vurguluyor. Maskenin sadece aðýzý deðil, burnu da kapatacak þekilde takýlmasý, çýkarýlýrken kumaþa temas edilmemesi, sadece iplerinden tutularak çýkarýlmasý ve hemen çöpe atýlýp, ardýndan ellerin mutlaka yýkanmasý gerektiðini vurguluyor.

 

Maskeyi nemlendiyse deðiþtirmek

Maskenin hapþýrma ve öksürük sonrasý veya yaðmurda ýslanmasý durumunda deðiþtirilmesinin  çok önemli olduðunu söyleyen Prof. Dr. Hacer Kuzu Okur “Maske ýslandýðýnda filtreleme özelliðini kaybeder ve fayda yerine zararlý hale gelebilir. Kýþ mevsiminden dolayý gerek soðuk algýnlýðý gerekse havanýn yaðýþlý olmasý sebebiyle maskenin kuru kalmasý daha zor. Maskenin etkin koruma saðlamasý için kuru ve temiz olmasý önemlidir. Islak maske hemen deðiþtirilmeli, konuþma ve koþma sonrasý hafif nemlenen maske 4 saat sonra deðiþtirilmelidir” diyor. Çocuklarýn okulda gerektiði durumda yedek maskeye kolayca ulaþabilmesi, çantasýnda mutlaka yedek maske bulunmasý gerektiðini belirten Prof. Dr. Hacer Kuzu Okur, her gün yeni bir maske takýlmasýnýn þart olduðunu, ayný maskenin kesinlikle ikinci gün takýlmamasý gerektiðini vurguluyor.

 

Okul araç-gereçlerini pandemi sürecinde paylaþmamak!

Pandemi sürecinde okulda çocuklar arasýnda yapýlan silgi ve kalem gibi eþyalarla yiyecek paylaþýmlarý bile içinde bulunduðumuz bu olaðanüstü süreçte tehlikeyi artýrabiliyor. Öksürme ve hapþýrma ile bu eþyalara ve yiyeceklere bulaþan hastalýk yapýcý mikroplar, eller aracýlýðýyla vücuda taþýnýyor. Prof. Dr. Hacer Kuzu Okur, çocuklara paylaþma ve yardýmlaþmanýn mutlaka öðretilmesi gerektiðini, ancak yüzyýlýn salgýn hastalýðý olan ve hýzla bulaþ riski bulunan Covid-19 enfeksiyonu nedeniyle bir süre tedbir ve korunma amaçlý olarak bu paylaþýmlara ara verilmesi gerektiðinin anlatýlmasý gerektiðini söylüyor.

 

Yemeði konuþmadan yemek

Prof. Dr. Hacer Kuzu Okur, çocuklarýn gerek oyunlarda, gerekse arkadaþlarýyla sohbetlerinde birbirlerine çok yaklaþmamalarý, en azýndan bir kol boyu uzaklýkta durmalarý, teneffüslerde koþturmamalarý ve maskeyi açýk hava haricinde çýkarmamalarý gerektiðini belirtiyor. Yemekte de sohbet etmemek, mümkün olduðunca konuþmadan yemek yemek virüslerin solunum yoluyla bulaþmasýný önlemede çok büyük rol oynuyor.

Etiketler: saðlýk, Covid 19, Coronavirüs, saðlýk önlemi, öðrenciler