Finansal haberleşme ve uluslararası ödemeler için küresel bir sistem olan Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) verilerine göre, Çin Yuanı küresel ...
Finansal haberleşme ve uluslararası ödemeler için küresel bir sistem olan Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) verilerine göre, Çin Yuanı küresel ödemeler için en çok kullanılan dördüncü para birimi olma konumunu korudu. Yuan, aralık ayındaki yüzde 2,7’lik artışın ötesine geçerek küresel ödemelerin yüzde 3,2’sini kapsadı ve dolar, euro ve sterlininin ardından dördüncü sıradaki yerini pekiştirdi. ABD doları, küresel işlemlerin yüzde kırkını kapsıyor ancak uzmanlar, gelecekte farkın kapanacağını düşünüyor.
Analizler öyle gösteriyor
ABD’li yatırım bankası Morgan Stanley tarafından yapılan bir analizde, Yuan’ın 2030 yılına kadar dünyanın üçüncü büyük rezerv parası olacağı tahmininde bulunuluyor. IMF verilerine göre ise Yuan şu anda dünyadaki en güçlü beşinci rezerv para birimi olarak anılıyor.
Çin Merkez Bankası’ndan (Bank Of China) analist Wang Youxin, Yuanın artan kullanımının Çin’in uluslararası ticaretteki artan rolüyle ilişkili olduğunu değerlendirildiğini belirtti. Kovid-19 sırasında küresel tedarik ağında yaşanan sorunların Çin’in ithalat ve ihracat gücüyle hafifletildiğini ifade eden uzmanlar, bu dönemde yuanın kullanımının gözle görülür biçimde arttığını kaydetti.
Ülkelerin Merkez bankalarında güven yaratıyor
ABD dolarında artan dalgalanmaların da ticarette stabil olan Yuan kullanımını teşvik ettiğini söyleyen Wang Youxin, Çin yuanının uluslararası ticaretin yanı sıra yatırım ve finansal araçlar konularında da kullanıldığını bildirdi.
Çin’in ithalatının 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 21 arttığını vurgulayan China Everbright Bankası’ndan Zhou Maohua, 39 trilyon Yuanlık ithalat pazarının yuanın kullanımını artıran bir etken olduğunu savundu. Maohua, Yuanın geçen birkaç yılda istikrar yakalamasının ülkelerin merkez bankalarında da güven yarattığını belirtti.