Son yýllarda madencilik araþtýrmalarýna aðýrlýk veren Çin, Everest Daðý’nýn altýnda yeni bir lityum yataðý bulundu. Çok sayýda yüksek teknolojili üründe kullanýlan lityum, d&uu...
Son yýllarda madencilik araþtýrmalarýna aðýrlýk veren Çin, Everest Daðý’nýn altýnda yeni bir lityum yataðý bulundu. Çok sayýda yüksek teknolojili üründe kullanýlan lityum, dünya siyaset ve ekonomisinde de stratejik bir öneme sahip. Bu nadir metal bütün akýllý telefonlarda, oyun konsollarýnda ve elektrikli taþýt araçlarýnda bulunan pil/akü üretiminde esas girdilerden biri olarak dikkat çekiyor.
South China Morning Post’un haberine göre söz konusu maden yataðý, 1,0125 milyon ton kadar bir lityum oksit rezervi içeriyor. Bu sayýnýn, dolayýsýyla da rezervin ifade ettiði deðer, bir ton lityum fiyatýnýn 316 bin dolar civarýnda olduðu açýklandýðýnda daha da büyük anlam kazanýyor.
Önemli bir endüstriyel kaynak
Yeni keþfedilen bu rezerv, boyut itibarýyla, Xinjiang bölgesindeki Bailong Daðý ve Sichuan’daki Jiajika’dan sonra Çin’in üçüncü büyüklükteki yataðýný oluþturuyor. Yeni keþfin tam deðeri henüz tam net olarak bilinmese de bunun çok önemli bir endüstriyel kaynak olduðu konusunda kuþku yok.
Ancak yetkililere göre þimdilik bu alanda inceleme aþamasýnda bulunuluyor. Bu arada yine South China Morning Post lityuma yönelik küresel talebin 2040 yýlýna deðin, özellikle de elektrikli araç sektörünün olaðanüstü büyümesi nedeniyle, yüzde 4 bin oranýnda artýþ göstereceðini bildiriyor.
Öte yandan maden yataklarýnýn iþletilmesinin, beraberinde belirli bir doða tahribini getirdiði bilinen bir gerçek. Bu açýdan, Everest'in hem önemli bir turistik cazibe merkezi hem de küresel bir sembol olmasý, Çin'i harekete geçmeden önce dikkatle düþünmeye yöneltecek gibi görünüyor.