Gastronomi Turizmi Derneði'nce (GTD) düzenlenen ‘Kanaat önderleri konuþuyor’ temalý, Gastrotalks yemekli toplantýsýnýn bu ayki konuþmacýsý Demet Sabancý Çetindoðan oldu.
Dedeman Gayrettepe Qubbe ev sahipliðinde gerçekleþen birliktelikte konuþan Demet Sabancý, turizm yatýrýmlarý da olan birisi olarak, gastronominin yükseliþinden duyduðu mutluluðu dile getirdi. Ülkemizin bu alanda gerçek bir cennet olduðunun altýný çizen Sabancý, “Gastronominin bir kültür olduðu bu coðrafyada hem ülkemizin ekonomisi, hem de insanlýðýn geliþimi için yapabilecek o kadar çok þey var ki. Geçici belirsizliklere, sýkýntýlara konsantre olmak yerine, elimizdeki deðerli geliþtirmeye odaklanmalýyýz. Üretmekten vazgeçmemeliyiz. Ekonominin çeþitlendirilmesi, atýl topluluklarýn ekonomiye kazandýrýlmasý, yepyeni turizm gelirlerinin geliþtirilmesi için gastronomiden daha iyi bir seçenek olduðunu düþünmüyorum. Gastronomiyi lütfen sadece restoran kültürü olarak görmeyin. Gastronominin arkasýndaki asýl itici güç tarýmsal üretimdir. Ürün çeþitliliði ve kalitesi arttýkça gastronomi kendi kabýndan taþacak, yeni ufuklara ulaþacak bir alandýr. Biz özellikle coðrafi iþaret kazanmýþ ürünlerin tüketim zincirine kazandýrýlmasýný bu anlamda çok önemsiyoruz” dedi.
Mesele Türkiye’yi, bizi tanýtmak…
Konuþmasýnda yurtdýþýnda gastronomi turizmi anlamýnda ülkemiz mutfaðýnýn tanýtýlmasý için yaptýðý organizasyonlar ve GT Anadolu ile birlikte, Anadolu kadýnýna destek saðlayacak olan ürün satýþý projesi hakkýnda da bilgi veren Sabancý GTD üyeleri tarafýndan ilgi ile dinlendi.
Demet Sabancý, “Mesele Türk Mutfaðýný dünyaya tanýtmak deðil aslýnda. Ben Türkiye’yi, bizi tanýtmak, Türk misafirperverliðini, Türk aile yapýsýný anlatmaya çalýþmak, yani marka olmasýný çok arzu ediyorum. Tüm iþtiraklerimizde, amacýmýz, ülkemizin tanýtýmýna somut destek vermektedir” dedi.
Ýþbirliði içinde olunacak…
Konuþma sonrasýnda kendisine yöneltilen sorulara yanýt veren Sabancý, özellikle Gastronomi Turizmi Derneði üyelerini tebrik etti. Ýþbirliði içinde olacaklarýný belirtti. Yeni GTD üyelerinin beratlarýný da takdim eden Demet Sabancý özellikle marka ve Turizm konularýnda ülkemizin yapabileceklerini aktardý. Oscar ödül törenlerinde Türk menüsünün sunulmasý vb. çabalarýnýn detaylarýný GTD üyeleri ile paylaþan Sabancý konuklar tarafýndan ilgi ile izlendi.
Onursal üyelik beratý verildi
Konuþmanýn ardýndan GTD Türkiye baþkaný Gürkan Boztepe, Demet Sabancý’ya onursal üye beratý ve kitabýný takdim etti. Dedeman Gayrettepe Qubbe, yani Erdem Ýpekçi ev sahipliðinde düzenlenen toplantýda, tüm katýlýmcýlar gecenin ilerleyen saatlerine kadar Türk gastronomisi adýna yapýlabilecekler üzerine keyifli sohbetler etti.
Bu arada, toplantýda ele alýnanlarý içeren notlarýn, Turizm Bakanlýðý ve Cumhurbaþkanlýðýna gönderilmek üzere rapor haline getirileceði belirtildi.