Türkiye’de inancýn ve kültürün önemli bir parçasý olan tespih, kimi için zikir aracý kimi için koleksiyon kimi için de aksesuar olarak deðer taþýr. Sanatsal bir deðer taþýyan bu ...
Türkiye’de inancýn ve kültürün önemli bir parçasý olan tespih, kimi için zikir aracý kimi için koleksiyon kimi için de aksesuar olarak deðer taþýr. Sanatsal bir deðer taþýyan bu mesleðin ustasý Celil Bilgin, pek çoðumuzun kullandýðý ancak hemen hiç kimsenin bilmediði bilinmeyenleri anlattý.
Tespihler, ustalarýnýn el iþçiliðiyle birer sanat eserine dönüþüyor. Ülkemizde de inancýn ve kültürün önemli bir parçasý olan tespih, kimi için zikir aracý, kimi için koleksiyon, kimi için de aksesuar olarak deðer taþýyor. Tespih ustasý Celil Bilgin, mesleðinin bilinmeyenlerini anlattý.
Ýmamesinden anlaþýlabilir
Tespihin sadece Ýslam’da deðil diðer dinlerde de kullanýldýðýný söyleyen Bilgin, “Tespih Yahudilerde ve Budistlerde de kullanýlýyor. Mesela bir Müslüman’ýn elinde Budizm tespihini görebiliyoruz. O yüzden satýn alýrken dikkat etmek gerek. Onlar tespihlerin ucuna hac iþareti koyarken biz imame-hitame takýyoruz.” dedi.
Kehribarda bir numarayýz
En çok tercih edilen tespih tasarýmlarý hakkýnda Bilgin, þöyle konuþtu: “Kuka Osmanlý döneminde çok tercih edilen bir tespihti. Antibakteriyel oluþundan dolayý hekimlere verilirdi. Kehribar da antibakteriyeldir ve vücuttaki elektriði alýr. Dünya tarihinde kehribarda ecdadýmýz bir numaradýr, iki numara ise Almanlardýr.”
Balina diþinden tespih yapýlýyor
Tespihe hammaddeye göre bedel biçildiðini anlatan Bilgin, “Ecdad tespihte fildiþi, geyik boynuzu, kaplumbaða kabuðu, bufalo boynuzunu hammadde olarak kullanmýþ. Sadece Osmanlý’da deðil, birçok bölgede bu maddelerden tespihler yapýlmýþ. Biz de mesela ‘narval balina diþi’nden tespih yapýyoruz. Gergedan boynuzundan yapýlan tespihler de çok nadir çýkan parçalardan.” ifadelerini kullandý. Dünya üzerinde Türk tespih ustalarýnýn meþhur olduðunu söyleyen Bilgin, Dubai, Katar ve Kuveyt gibi ülkelerden iþçilik için davet aldýklarýný ifade etti.