Haber Detayı
2022-10-24 08:44
Dünyada nükleer korkusu...

Rusya aylardır Ukrayna sınırında beklettiği ordusuna saldırma emri verdi. 24 Şubat 2022 günü Rus ordusu Ukrayna’yı vurmaya başladı. Savaşın nedeni Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’nin ülkesini NATO’ya sok...

Dünyada nükleer korkusu...

Rusya aylardır Ukrayna sınırında beklettiği ordusuna saldırma emri verdi. 24 Şubat 2022 günü Rus ordusu Ukrayna’yı vurmaya başladı. Savaşın nedeni Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’nin ülkesini NATO’ya sokmak istemesiydi. Rusya Devlet Başkanı Putin buna izin vermeyeceklerini açıkladı. Gerekçesi de NATO tarafından Ukrayna topraklarına yerleştirilecek nükleer füzelerdi. Böyle bir durumda Moskova’yla birlikte Rus şehirleri nükleer füzelerle kolay bir hedef durumuna düşecekti. KGB’den gelen Putin, bu duruma izin vermeyeceklerini yıllardır açıklıyordu. Ukrayna’nın NATO’ya girme girişimini savaş nedeni saydı ve aylardır savaş sürüyor.

Savaşın bitmesinin Ukrayna’nın NATO’ya girmeyeceğini açıklaması ve anlaşma imzalamasına bağlı olduğu Rusya tarafından bildirildi. Avrupa ülkelerinin ve ABD’nin desteği ile Ukrayna ülkesini savunuyor ama bu savaş her iki taraf içinde bir yıkım. Ukrayna’nın ekonomisinden alt yapısına kadar birçok bina ve tesis bombalandı. Ülkeden ayrılan beş milyondan fazla Ukraynalı ülkelerinden ayrılıp göçmen olarak komşu ülkelere geçti.

2016 Yılında yazdığım, ‘Dünyanın Gizli Silahları’ kitabımda dünya ülkelerinin bir barut fıçısı üzerinde oturduğundan bahsetmiştim. Çünkü 1970 yılında soğuk savaş sürerken, her iki tarafın da büyük küçük nükleer silahlarının sayısı 16.000’di. İlk atom bombası patlatıldığında, uzmanlar dünyada insanlığın 100 atom bombası ile yok edilebileceğini ileri sürmüşlerdi. Sonrasında ise kıtalararası füzeler devreye girdi. Dünyanın yok olması için hazırlık yapılmış oldu. Bir taraf düğmeye basarsa dünyada yaşamın büyük bölümü sona ermiş olacak.

Nükleer Silahlanma 1990-2002 yılları arasındaki görüşmelerde azaltılması gündeme geldi ve anlaşıldı. Kademeli olarak bir kısım füzeler devre dışı kaldı. Buna rağmen rakamın 13.000 olduğu biliniyor.

2019 yılında eski ABD Başkanı Trump orta menzilli nükleer füze anlaşmasından ABD’yi çektiğini açıkladı. Bu anlaşmanın yerine Rusya ve Çin’ ide kapsayan yeni bir anlaşmanın imzalanması gerektiğini söyledi. Çin de nükleer programını çok gizli bir şekilde sürdürüyor. Bu açıklamalardan sonra anlaşma yapılmadı. Bu yüzden taraf ülke olan Rusya’nın Ukrayna savaşı’nda gerekirse bir bölgeyi veya şehri orta menzilli bir nükleer füze ile vurabilir. Bu konuda aylardır Rusya tarafı Avrupa’yı nükleer savaşla tehdit ederken, bunun kullanma ihtimali olabilir. Avrupa’da bu savaşta Ukrayna’yı para ve silah yönünden desteklerken, kendi ekonomilerini de sıkıntıya soktular. Rusya’dan doğal gaz ve petrol alamıyorlar. Madenler de gelmezken, Rus pazarına da mal satamıyorlar. Bu kış bazı önemli gelişmeler olabilir.

 7 Ekim tarihinde Ukrayna’nın barışçı lideri NATO’ya seslenip Rusya’ya karşı taktik olarak nükleer füzeler kullanması çağrısında bulundu. Rusya ise şiddetli bir tepki gösterirken Avrupa’dan bir açıklama bekledi. Her iki taraf ta bu konuda restleşirken, Rusya’nın nükleer tehditleri sürüyor.

Sorular şunlar:

1- Rusya Ukrayna’da kısmi olarak bir atom bombası kullanabilir mi? Bence kullanır.  Muhtemelen bu durum ancak yenilgi söz konusu olduğunda gerçekleşebilir. Bu düşünce masada duruyor. Amerikalılar 2. Dünya Savaşı’nda Japonya’yı teslim alabilmek ve savaş kayıplarını azaltmak için Hiroşima ve Nagazaki’ye atom bombaları atarak Japonya’yı yendi. Aynı senaryoyu Rusya’da kullanabilir.

2- Rusya Ukrayna’da nükleer kullandığında dünya dan tepkiler olur ama bir şey yapamazlar. ABD Avrupalılara diyor ki, size bir nükleer saldırı yapılırsa bende savaşa girer nükleer kullanırım diyor ama bunu gerçekte yapabilir mi? O zaman ABD de nükleer hedef olmayacak mı? Olacak tabi ki. ABD bu riski göze alır mı? Her iki dünya savaşında Avrupa’yı Alman istilasından kurtardı ancak 3. kez bu defa Rusya’nın nükleer savaşından korur mu? Düşünülmesi gereken konu budur.

1962 yılında Küba krizi ortaya çıktı. Ruslar Küba’ya nükleer füzeler dikmek için gemileri yola çıkardı. Dönemin ABD Başkanı John Kennedy ordu ve donanmayı harekete geçirdi. Küba adası ablukaya alındı. Rus gemileri gelirken yapılan görüşmelerden sonra şu anlaşma ortaya çıktı; “Ruslar Küba’ya füze dikmekten vazgeçecekler. Karşılığında’ da Amerikalılar Türkiye’nin Rus sınırında konuşlanan çapı 100 km olan nükleer füzeler olan Jüpiter’leri çekmeyi kabul etti”.  Bunun atmış yıl önce yapan ABD nükleer saldırılara uğramış Avrupa’yı korur mu? Devreye girer mi? Bence girmez.

Putin’de nükleer füze düğmelerine ne zaman basar? Soru budur. ABD’nin peşine takılan Avrupa ekonomisini sıkıntılı bir süreç bekliyor. Böyle bir durumda dünya ekonomisi de yara alacaktır.  Savaşın bitmesi ancak Avrupalı liderlerin Zelenskiy’yi barışa zorlamaları ile olur. Destek kesilir ve Ukrayna, Rusya ile barış için masaya oturur.

Etiketler: