PwC’nin, Türkiye enerji sektöründeki birleþme ve satýn alma iþlemlerini yýllýk olarak analiz ettiði ve sektörü bekleyen geliþmelere yer verdiði raporun 15'incisi yayýmlandý.
‘Türkiye Enerji Sektöründeki Birleþme ve Satýn Almalar 2022’ raporuna göre geçtiðimiz yýl boyunca enerji sektöründe 31 birleþme ve satýn alma iþlemi gerçekleþti. Söz konusu iþlemlerin toplam tahmini deðeri 2 milyar dolar, olarak kayýtlara geçti. 2021 yýlýnda 2,8 milyar dolar deðerinde 40 birleþme ve satýn alma iþleminin kaydedildiði göz önüne alýndýðýnda, bu tablo 2022’de yüzde 29 oranýnda ciddi bir düþüþ yaþandýðýný gösteriyor.
En fazla ilgi yenilenebilir enerjiye…
Raporun alt detaylarý incelendiðinde ise 2022 yýlýnda ortalama iþlem deðeri bir önceki yýla göre hemen hemen ayný kalarak 65 milyon dolar seviyesinde gerçekleþti. Ýþlemlerin neredeyse hepsinin elektrik üretim, daðýtým, perakende ve doðalgaz daðýtým alt segmentlerinden oluþan altyapý sektöründe olduðu gözlemlenirken, bu iþlemler arasýnda en fazla ilgi yenilenebilir enerji varlýklarýna yoðunlaþtý.
Yükseliþ trendi 2022’de sona erdi
PwC Türkiye Þirket Satýn Alma ve Birleþme Hizmetleri Ortaðý Engin Alioðlu, söz konusu rapora iliþkin olarak, “Türkiye enerji piyasasýnda birleþme ve satýn almalarda 2020 yýlýnda baþlayan ve pandeminin getirdiði tüm belirsizliðe karþýn 2021 yýlýnda da devam eden yükseliþ trendinin 2022’de sona erdiði görülüyor. Bu durum, küresel ve ulusal piyasalarda derinleþen ekonomik krizin bir sonucu olarak deðerlendirilebilir. Küresel tabloda, Ukrayna’daki savaþ, hayat pahalýlýðýný derinleþtiren enerji krizi, pandemiyi kontrol altýnda tutma çabalarý, teknoloji þirketlerinin piyasa deðerlerindeki sert düþüþ, yüksek enflasyon, faiz oranlarý, global emtia fiyatlarýndaki dalgalanmalar gibi faktörlerin, birleþme ve satýn alma iþlemlerindeki fiyat belirsizliðini ve daralmanýn sebepleri arasýnda ön plana çýktýðýný görüyoruz” dedi.