Küresel Isýnma’nýn etkilerini göstermeye baþlamasý devletleri harekete geçirdi. Avrupa Parlamentosu’nun Avrupa Birliði için belirlediði 2030 emisyon hedeflerinin ardýndan Ýngiltere Baþbakaný Boris Johnson da ‘yeþil plan’ olarak adlandýrdýklarý ‘sýfýr emisyon’ politikasýný açýkladý. Yeþil Plan kapsamýnda 2030 yýlýnda Ýngiltere’de benzinli ve dizel araçlarýn satýþý yasaklanacak. Yeni yýl bitmeden ‘sýfýr emisyon’ hedefi koyan ülkelerden biri de Japonya oldu. Japonya’da da 2030 yýlýna kadar hibrit ya da elektrikli araçlara geçilmesi amaçlanýyor. Dünyanýn en büyük alternatif yakýt teknolojileri üreticisi BRC’nin Türkiye CEO’su Kadir Örücü konu ile ilgili, “Sýfýr emisyon hedefi önümüzdeki 10 yýlda gerçek hale gelecek. Geçiþ döneminde ise LPG’li araçlarýn önemi artacak. Yakýn gelecekte içten yanmalý motorlarýn yalnýzca LPG ve türevi alternatif yakýtlarla çalýþacaðýný söyleyebiliriz” açýklamasýnda bulundu.
Ýklim deðiþikliði hayatýmýzýn parçasý oldu
Küresel Isýnma sonucu meydana gelen Ýklim Deðiþikliði hayatýmýzýn bir parçasý haline geldi. 2020 yýlýnýn ilk aylarýnda Avustralya’yý dumana boðan büyük yangýn, uzaydan dahi takip edilebilen bir çevre felaketi yaratmýþtý. Türkiye’nin de içinde bulunduðu Avrasya coðrafyasýnda ise yaðýþ rejimlerinin deðiþmesi, kuraklýðýn bir gerçek haline gelmesine neden oldu.
Ýngiltere’de 2030’da yasaklanacaklar
2020 Davos Zirvesi ile baþlayan, Avrupa Parlamentosu’nun 2030 emisyon hedeflerini açýklamasýyla devam eden süreçte geçtiðimiz Kasým ayýnda Ýngiltere, ‘Yeþil Plan’ adýný verdiði ‘sýfýr emisyon’ hedeflerini ortaya koydu. Yeþil Plan kapsamýnda Ýngiltere’de 2030 yýlýnda benzinli ve dizel araçlarýn satýþý yasaklanacak.
2020’nin son günlerinde ise benzer bir karar Japonya’dan geldi. Japonya Baþbakaný Yoshihide Suga, ‘2050 yýlýna kadar sýfýr sera gazý emisyonu’ hedefi kapsamýnda benzinli ve dizel araçlarýn satýþýný kademeli olarak durduracaklarýný duyurdu.
Ne anlama geliyor?
Peki, bu kararlar ne anlama geliyor? Yakýn gelecekte içten yanmalý motorlarýn tamamen piyasadan kalktýðýný mý göreceðiz? Dünyanýn en büyük alternatif yakýt sistemleri üreticisi BRC’nin Türkiye CEO’su Kadir Örücü, sýfýr emisyon hedeflerinin bir anda gerçekleþtirilemeyeceðine dikkat çekerek, geçiþ sürecinde LPG’li araçlarýn önemli bir rol oynayacaðýný söyledi.
Felaketler devletleri adým atmaya zorluyor
Kadir Örücü konu hakkýnda, “Yaþadýðýmýz küresel felaketleri, iklim deðiþikliðiyle iliþkilendiren bilimsel verilerin artýk yadsýnamayacak boyutlara ulaþmasý devletleri adým atmaya zorluyor. Ýngiltere’nin yeþil planýný, Avrupa Birliði’nin emisyon hedeflerini ve Japonya’nýn karbon nötr planýný bu baðlamda deðerlendirmeliyiz” diye konuþtu.
Alternatif yakýtlarýn çaðý baþladý
Dizel gibi kirletici yakýtlarýn ömrünün sýnýrlý olduðunu belirten BRC Türkiye CEO’su Kadir Örücü, “Bugün hayatýmýzýn deðiþmez bir parçasý olarak gördüðümüz benzin ve dizel yakýtlarýnýn ömrünün sýnýrlandýðýný görüyoruz. 2030 yýlýnda Ýngiltere’de baþlayacak yasaðýn tüm dünyayý etkileyeceðini ve alternatif yakýt çaðýnýn baþladýðýný söyleyebiliriz” dedi.
Bir günde sýfýr emisyon olmuyor!
Devletlerin ortaya koyduðu sýfýr emisyon hedeflerinin kademeli olarak gerçekleþtirileceðini belirten Kadir Örücü, “Dünya çapýndaki araçlarýn ezici üstünlüðünü içten yanmalý motorlu araçlar oluþturuyor. Bir günde yakýt deðiþtirmeniz mümkün deðil ancak sürecin baþladýðýný görüyoruz. Geçiþ sürecinde Birleþmiþ Milletler’in belirlediði Küresel Isýnma Faktörü (GWP) sýfýr olarak açýklanan LPG’nin içten yanmalý araçlarda kullanýlacak yegâne yakýt olacaðýný söyleyebiliriz. LPG ve CNG yakýn gelecekte araçlarýmýzýn yakýtý olacak ve elektrikli araçlara geçiþ sürecinde önemli bir rol oynayacak” þeklinde konuþtu.
LPG’li hibrit araçlara doðru…
Elektrikli araçlara geçiþ sürecinde hibrit otomobillerin teþvik edildiðini vurgulayan Örücü, “Hibrit araçlarýn sürekli geliþen teknolojisi bu araçlarýn emisyon deðerlerini dizel ve benzinli araçlar için ulaþýlmaz kýlýyor. Diðer fosil yakýtlarla karþýlaþtýrýldýðýnda en çevreci yakýt olarak bilinen LPG’nin, hibrit araçlarda kullanýlmasý bugün satýn aldýðýmýz araçlarýn karbon salýmý deðerlerinden çok daha düþük deðerler üretecek. Bu konuda büyük üreticilerin çalýþmalarý sürüyor. Geleceðin LPG’li ile çalýþan hibrit araçlar tarafýndan domine edileceðini göreceðiz” dedi.