Çin, Güney Kutbu'na düzenlediði 39'uncu seferi Nisan ayýnda bitirdi. Seferin görevleri, küresel iklim deðiþikliðine iliþkin araþtýrmalarýn yaný sýra Çin'in Antarktika'daki istasyonlarýnda...
Çin, Güney Kutbu'na düzenlediði 39'uncu seferi Nisan ayýnda bitirdi. Seferin görevleri, küresel iklim deðiþikliðine iliþkin araþtýrmalarýn yaný sýra Çin'in Antarktika'daki istasyonlarýndan iki tanesinde mürettebat deðiþimini ve malzeme takviyesini gerçekleþtirmekti.
Güney Kutbu'na sefer düzenlemeye baþladýðý 1984 yýlýndan bu yana ülke, ciddi bir kutup gözlemleme sistemi oluþturmuþ bulunuyor. Bu çerçevede, Çin Bilim Akademisi akademisyenlerinden ve Jeoloji ve Jeofizik Enstitüsü araþtýrmacýlarýndan Liu Jiaqi'nin, yeni bir rapora atfen açýkladýðýna göre, buzkýran araþtýrma gemileri, sabit kanatlý uçaklar ve özerk iþleyen bir su altý robotu var.
Neredeyse kýrk yýllýk araþtýrma süresince Çin, bölgenin ekolojik çevresini, iklimsel evrimini ve jeolojisini inceledi; sonuçta iç Antarktika'nýn ilk topografik haritasý çýkarýldý.
Boþluðu dolduracak
Çin Antarktika bölgesinde dört adet araþtýrma istasyonu kurdu. Bunlar Great Wall (Çin Seddi), Zhongshan, Kunlun ve Taishan istasyonlarý; þimdi de beþincisi inþa ediliyor. Bu yeni araþtýrma istasyonu, Ross Sea'da Terra Nova Bay üzerinde betimlenmesi güç bir adada yer alýyor ve çevreyi gözlemleme ve koruma amacýyla inþa ediliyor. Ayrýca istasyon araþtýrmalarýn yürütülmesinde, kurtarma ve acil durumlarda üs olarak da kullanýlacak. Öte yandan yeni istasyon, Great Wall ve Zhongshan sýrasýyla Atlantik ve Hint Okyanusu yönlerini kapsadýðý için aradaki boþluðu da dolduracak.
Çin, 1958'de imzalanan Antarktika Anlaþmasý'nýn tarafý olduðu için, ülkenin bu bölgedeki etkinlikleri barýþçýl amaçlarla sýnýrlýdýr. Þimdi yeni istasyon da yalnýzca bir helikopter pisti ve bir buzkýran rýhtýmý ile donanmýþ olacak ve burada barýþçýl hedefe dönük araþtýrma etkinliðine odaklanýlacak.