Haber Detayı
2024-12-18 02:27
Yeþil dönüþüm, yenilikçi fikirler...

Yeþil dönüþüm temasý altýnda düzenlenen "Future of Green Business II" etkinliði, moda, sanat ve mekan alanlar...

Yeþil dönüþüm, yenilikçi fikirler...

Yeþil dönüþüm temasý altýnda düzenlenen "Future of Green Business II" etkinliði, moda, sanat ve mekan alanlarýnda yaratýcý dönüþüm ve yeþil iþ birliklerini masaya yatýrmak üzere baþarýyla gerçekleþtirildi. Ferko Assembly Buildings'te düzenlenen etkinlik, sektörün öncü isimlerini ve yenilikçi fikirleri bir araya getirdi.

Açýlýþ konuþmalarý, Assembly Buildings Pazarlama Müdürü Deniz Tuncer ve Denge Sende Kurucu Ortaðý Özlem Dalga tarafýndan yapýldý. Konuþmalar, katýlýmcýlara ilham verici mesajlar sundu. Gayrimenkul ve ticari tesislerde sürdürülebilirlik deðerinin ele alýndýðý oturumda, Habitat Türkiye Commercial Lideri Bora Özerman, Altensis Kurucu Ortaðý Dr. Emre Ilýcalý ve Özlem Dalga, yeþil dönüþüm örneklerini katýlýmcýlarla paylaþtý. Özerman,” Yeþil tesisler, karbon ayak izini düþürmenin ötesinde, enerji maliyetlerinde uzun vadede ciddi avantajlar saðlar. Örneðin, yenilenebilir enerji kaynaklarýna geçiþ yapan bir üretim tesisi, enerji maliyetlerinde %30’a varan azalmalar elde edebilir. Ayrýca, sürdürülebilir tesislere sahip firmalar, tedarik zincirlerinde %20’ye varan verimlilik artýþlarý bildirmektedir. Enerji tasarrufu saðlayan yeþil binalar, iþletme maliyetlerinde %20-50’ye varan düþüþlerle kullanýcýlarýna yýllýk binlerce dolar kazandýrabilir. Örneðin, LEED Gold seviyesindeki bir ofis binasý, yýllýk enerji giderlerinde %25 oranýnda tasarruf saðlar. Ayrýca, yeþil binalar geleneksel binalara kýyasla ortalama %7-11 daha yüksek piyasa deðerine sahiptir. Türkiye’de 2024 itibariyle yeþil bina kiralama oranlarý, geleneksel binalara göre %15 daha hýzlýdýr. Bu binalarýn kullanýcý memnuniyeti ve çalýþan performansýný %15’e kadar artýrdýðý da araþtýrmalarla kanýtlanmýþtýr” dedi. Ayný zamanda LEED fellow olan Dr. Emre Ilýcalý ise deðer maliyet analizine göre tesislerin  Yeþil Bina Sertifikasýnýn iyi geridönen bir yatýrým olduðuna dikkat çekti. Ilýcalý,”Yeþil bina sertifikasý alabilmek için, proje aþamasýndan itibaren enerji verimliliði, su tasarrufu, çevreye duyarlý malzeme seçimi gibi kriterler üzerinde çalýþýlmalýdýr. Örneðin, LEED sertifikasyonunda, binalarýn tasarým ve inþaat sürecinde belirli bir puan sistemine uygun hareket etmesi gereklidir. Türkiye’de sertifikalý yeþil bina sayýsý 2024 itibariyle 1000’e yaklaþmýþtýr ve bu binalarýn önemli bir kýsmý Ýstanbul’da yer almaktadýr. Global ölçekte, yeþil bina sertifikasý olan yapýlarýn enerji tüketimini %30, su tüketimini ise %50’ye kadar azalttýðý rapor edilmektedir” dedi. 

 

Yeþil binalarýn saðladýðý maliyet avantajý...

Habitat Türkiye Commercial Lideri Bora Özerman,”Yeþil binalar, sürdürülebilir finansman modelleriyle toplam proje maliyetlerini %10-15 oranýnda azaltabilir. Örneðin, Avrupa’da yeþil tahviller aracýlýðýyla saðlanan projeler, yýllýk enerji maliyetlerinde %20’ye varan düþüþ saðlamaktadýr” dedi. Türkiye’de  yeþil finansmanýn 2024 itibariyle giderek arttýðýný ve düþük faiz oranlarýyla yatýrýmcýlarý desteklediðinin altýný çizen Özerman  yeþil krediler kapsamýnda saðlanan avantajlarýn, geri ödeme vadelerini ortalama 5 yýl daha uzattýðýný vurguladý.

 

 

Ölçümleme süreçlerindeki eksiklikler

ESG (Çevresel, Sosyal, Yönetiþim) Kriterleri Uygulamasýndaki Zorluklar

ESG Kriterleri Uygulamasýndaki Zorluklara deðinen Özlem Dalga “Dengesende olarak þirketlere ESG danýþmalýðý veriyoruz ancak þirketlerin ESG kriterlerine uyum saðlamasý, özellikle veri toplama ve ölçümleme süreçlerindeki eksiklikler nedeniyle zorluk yaratmaktadýr. 2024 itibariyle yapýlan bir araþtýrmaya göre, Avrupa’daki gayrimenkul þirketlerinin %40’ý ESG raporlama süreçlerinde yetersiz altyapýya sahip olduðunu belirtmiþtir. Türkiye’de ise ESG farkýndalýðý artmakla birlikte, bu standartlara uygunluk saðlayan gayrimenkul projelerinin oraný %10’un altýndadýr. Ayný zamanda, kýsa vadeli maliyet endiþeleri, uzun vadeli sürdürülebilirlik yatýrýmlarýnýn önüne geçmektedir” dedi.

 

Yeþil bina teknolojilerindeki trendler

Prof Dr. Emre Ilýcalý, güneþ enerjisi panelleri, akýllý enerji depolama sistemleri ve karbon negatif yapý malzemeleri, 2024’te yeþil bina teknolojilerindeki en dikkat çekici trendler arasýnda yer aldýðýný söyledi. Dünya genelinde, akýllý bina teknolojilerinin kullaným oraný son beþ yýlda %25 artmýþtýr. Gelecekte, yapay zeka tabanlý sistemlerin tüm bina yönetim süreçlerine entegre olmasý beklenmektedir.

Tekstil sektörü ve moda dünyasýndaki sürdürülebilirlik deðerleri üzerine yapýlan tartýþmalarda, Silk and Cashmere Tasarým,Üretim Diektörü Romina Kazilas ve Silk and Casmere CMO’su Yasemin Zamanpur, sektördeki yenilikçi yaklaþýmlarý detaylandýrdý.

 

Doða, insan ve stil arasýnda bir denge

Silk and Cashmere CMO’su Yasemin Zamanpur, “Silk and Cashmere, doðuþtan doðal malzemelerin özündeki zarafet ve iþlevsellikten ilham alarak, 32 yýldýr doðaya ve insana saygýlý koleksiyonlar sunmanýn gururunu taþýyor. Sürdürülebilirlik, sosyal sorumluluk ve zamansýz kalite, hem tasarýmlarýmýzýn hem de iþ süreçlerimizin ayrýlmaz bir parçasýdýr” dedi.  Silk and Cashmere markasýnýn, modanýn sürdürülebilirliðine katkýda tasarýmdan iibaren bulunduðunu detaylandýran Tasarým ve Üretim Direktörü Romina Kazilas, “Hammaddelerimizi özenle seçiyor, üretim süreçlerimizde doðal kaynaklarý koruyarak karbon ayak izimizi azaltýyoruz. Koleksiyonlarýmýzda sürdürülebilir kumaþlara öncelik veriyor, doðal boyalar ve geri dönüþüm yöntemleriyle ekosistemi destekliyoruz. Örneðin, yaprak, çiçek ve aðaç kabuklarýndan elde edilen doðal boyalarla üretilen tamamen el yapýmý Saf Ýpek Ekolojik Þallarýmýz uzun yýllardýr en sevilen aksesuarlarýmýzdan. Hýzlý moda akýmý ve bilinçsiz tüketimin aksine, “Zaman Ötesi Parçalar” anlayýþýmýzla, nesilden nesile aktarýlan dayanýklý ve anlamlý modern klasikler tasarlýyoruz.” dedi.

 

Sürdürülebilirliði bir yaþam biçimi haline getirmek...

Silk and Cashmere, doða, insan ve stil arasýnda denge kurarak sürdürülebilirliði bir yaþam biçimi haline getirmeyi ve geleceðin iþ dünyasýna ilham vermeyi hedefliyor.

Sosyal sorumluluk projelerinin markalarý için çok önemli olduðunun altýný çizerek kalýcý bir etki yaratmayý hedeflediklerini söylen Zamanpur ise projelerini þöyle detaylandýrdý: “On yýlý aþkýn süredir devam eden Diyarbakýr Þallarý Projemiz ile Kulp ilçesindeki kadýnlara dokuma eðitimi veriyor, %100 yerli ipekten el dokuma þallar üreterek bu kadýnlara ekonomik özgürlük kazandýrýyoruz. Bu proje, hem geleneksel dokuma sanatýnýn sürdürülebilirliðini saðlýyor hem de sosyal deðiþime katkýda bulunuyor.Dijital büyümeye odaklanarak, online platformlarýmýzla global eriþimimizi geniþletiyor, yapay zeka teknolojilerine daha beta aþamasýndayken yatýrým yaparak süreçlerimizi daha verimli hale getiriyoruz. Ayrýca, hibrit ofis modeline geçiþle esneklik ve inovasyonu bir araya getiren modern bir iþ kültürü oluþturuyoruz.”

 

Sürdürülebilir stil...

House OF Baðdat kurucusu Cansu Þekerci ve Nej Fashion Kurucusu sürdürebilir modanýn Türkiye’de öncü isimlerinden Nejla Güvenç, "Sürdürülebilir Stil" konusunu ele alarak, çevre dostu ve duyarlý moda anlayýþlarýný aktardý. Bu bölümde, katýlýmcýlara stil önerileri ve çevresel duyarlýlýk konularýnda bilgiler verildi. Sanatçý Nihan Yardýmcý Çetinkaya, ileri dönüþüm ve ekolojik sanat konularýnda ilham verici bir sohbet gerçekleþtirdi. Sanatýn sürdürülebilirlik üzerindeki etkileri derinlemesine incelendi.

Yazar Hilal Karaman’ýn sürdürebilirlikle ilgili farkýndalýk yaratan ilham verici konuþmasýný dinleyen katýlýmcýlar etkinliðin sonunda, yerel üreticilerin çevre dostu ürünlerini sunduðu Green Christmas Market ile alýþveriþ yaparak Demokratik Kongo’da yer alan Greengold Vakfýna baðýþta bulunarak, keyifli bir alýþveriþ ve networking deneyimi yaþadýlar.

 

Etiketler: Yeþil dönüþüm, yenilikçi fikirler, Future of Green Business II,