Pandemiden olumsuz etkilenen otomotiv sektöründe teknolojik geliþmeler ile þirket birleþme ve satýn almalarý geleceðin odak noktalarý olacak.
Koronavirüs pandemisi iþ dünyasýnda dengeleri deðiþtirirken birçok sektörde kalýcý etkilere sebep oldu. Sektörlerin önemli bölümü krizden olumsuz etkilenirken bazý sektörler ise olumlu etkilenerek öngörülenden fazla büyüme kaydettiler. Turizm, ulaþým, restoran, eðlence sektörü, otomotiv, enerji ve genel olarak gýda dýþýnda kalan üretim sektörleri krizden olumsuz etkilenirken; e-ticaret, online alýþveriþ, kurye hizmetleri, bilgi-iletiþim teknolojileri, kiþisel bakým, saðlýk, gýda perakende zincirleri, tarým, týbbi malzeme ve hizmetler ile ilgili sektörler ise olumlu olarak etkilendiler. Bazý sektörlerin 2019 yýlý kapasitelerine eriþiminin ancak 3-4 yýl gibi uzun bir zaman alabileceði de tahmin ediliyor.
Pandemiye raðmen artýþ var
Birçok sektör krizi yönetirken geleceðe yönelik doðru adýmlarý atmak için yeni stratejiler geliþtiriyor. Globalde büyük bir hacme sahip olan otomotiv sektörü deneyimlemekte olduðu büyük deðiþimin yaný sýra, pandemiden farklý etkilenen sektörlerden biri olarak görülüyor. 2019’da Türkiye’de yaþanan önemli ekonomik krizden sonra, 2020’de Türkiye’de satýþlar pandeminin olumsuz etkisine raðmen yükseldi. Bu nedenle de, AB pazarýnda yaþanan düþüþ nedeni ile komple araç ihracatý düþerken, satýþlarýn iç pazarda yükselmesi nedeni ile üretim ayný oranda düþmedi.
Mart ayýnda sýçrama var
Yaþanmakta olan teknolojik deðiþim, çevre ile ilgili endiþeler ve pandemi AB pazarýnda önemli deðiþimlere neden oldu. EV ve hybrid otomobil satýþlarý artarken diðerlerinin düþüþe geçtiði görülüyor. 2021’de ilk 3 aylýk satýþlarda AB’de otomobil satýþlarýndaki artýþ Ocak ve Þubat 2020’ye göre %25 düþük olmasýna raðmen, Mart’ta görülen ani sýçrama ile ancak %3,2’lere ulaþtý. Ticari vasýta %21,6 (LCV dahil), Battery EV %59, hybrid araçlar ise %175 artýþ gösterdi.
Türkiye otomotiv pazarýna bakýldýðýnda ise; otomobil satýþlarý %57 (ithal araç da dahil), ticari vasýta satýþlarý %72,9 (LCV dahil) oranýnda seyretti. Üretim %3,5 artarken, ihracat %5,4 düþüþ gösterdi.
Otomotiv sektöründe yeni dönemde ne gibi geliþmeler olacaðýný Innoway Danýþmanlýk Kurucusu Süheyl Baybalý þöyle açýklýyor: “Otomotiv sektöründe yaþanmakta olan yýkýcý deðiþim CASE (Connected, Autonomous, Shared Mobility, Electrified - Baðlantýlý, Otonom, Paylaþýmlý, Elektrikli) otomotiv sektörünü derinden etkilemektedir.
Son kullanýcý iyi analiz edilmeli
2025’te AB ve ABD’de araç parkýnýn tamamýnýn, Çin’de ise %90’ýndan fazlasýnýn ‘baðlantýlý’ olmasý beklenirken, 2035’te ‘elektrikli araçlarýn’ (xEV) araç parký içinde AB’de %67’den, Çin de ise %54’ten daha fazla olmasý beklenmektedir. 2025 ve 2030’da devreye girecek AB emisyon normlarý xEV araþtýrma ve yatýrýmlarýný doðal olarak hýzlandýrmýþtýr. Otonom araçlarýn ise araç parký içinde göreceli olarak daha düþük bir yüzdeye sahip olacaðý anlaþýlmaktadýr. (AB ve Çin’de sýrasý ile yaklaþýk %17 ve %16) Kar havuzu daðýlýmý için yapýlan çalýþmalar 2030’lara geldiðimiz zaman mikro hareketlilik, baðlantýlý araç hizmetleri, teknoloji tedarikçileri vb. ait payýn %25’lere kadar yükseleceðini ve geleneksel hizmetlere (geleneksel tedarikçiler, yeni araç satýþý, satýþ sonrasý) ait payýn ise %50’lere düþeceðini göstermektedir.
CASE, tüm otomotiv ana ve tedarik sanayi þirketlerinin, son kullanýcýya yakýn durarak ve kullanýcý deneyimlerini anlayarak baþarýlý olmalarý için, yeni yetkinlikler geliþtirmesine neden olmaktadýr. Bu yetkinliklere sahip olmak, baðlantýlý, elektrikli, araç sahipliði yerine paylaþýmlý araç kullanmayý tercih eden son kullanýcýlarýn iyi analiz edilmesi ve beklentilerine uygun tasarýmlarýn sunulmasý anlamýna gelmektedir.”
Þirket satýn alma ve birleþmeleri artacak
Bu süreçte firmalarýn finansal sürekliliðini devam ettirebilmesi için teknolojik deðiþim ve dönüþüme ayak uydurabilmesi gerektiðinin altýný çizen Dinamo Consulting Kurucusu Fatih Kuran, “Otomotiv ve makine üretim sektörleri gibi bazý sektörlerde, pandemi krizinden baðýmsýz, büyük bir teknolojik deðiþim ve dönüþüm yaþanmaktadýr. Bu sürecin en az önümüzdeki on yýla damgasýný vuracaðýný rahatlýkla ifade edebiliriz. Deðiþimin büyük ya da küçük tüm oyuncularý etkisi altýna almasý kaçýnýlmazdýr ve yeni duruma adapte olmak için iþletmelerin büyük ölçekli yatýrýmlar yapma ihtiyacý söz konusu olacaktýr. Yatýrýmlarýn bir kýsmý makine, ekipman, donaným þeklinde sabit yatýrým ve kalan kýsmýnýn da teknoloji transferi ile araþtýrma geliþtirme yatýrýmlarý baþta olmak üzere entelektüel sermaye þeklinde olmasýný beklemekteyiz. Bahsettiðimiz büyüklükte yatýrýmlarý özellikle küçük ve orta boy iþletmelerin tek baþlarýna gerçekleþtirmeleri ve yeni ekonomide rekabet güçlerini koruyabilmeleri çoðu iþletme için mümkün olamayacaktýr. Bu nedenle daha büyük hacimlere ulaþarak ölçek ekonomisinden faydalanýp maliyetleri düþürmek, Ar-Ge maliyetlerinden tasarruf etmek, teknoloji transferi saðlamak, satýþ ile daðýtým kanallarýný daha verimli yönetebilmek ve yeni pazarlara açýlmak amacý ile þirket satýn alma ve birleþme iþlemlerinde önümüzdeki yýllarda global düzeyde önemli bir artýþ gerçekleþmesini beklemekteyiz.” dedi.