Hayatýmýz Maden 4. Madencilik Çalýþtayý, sektörü yeniden buluþturdu.
Hayatýmýz Maden 4. Madencilik Çalýþtayý, sektörü yeniden buluþturdu. 5,93 milyar dolar ihracatla cumhuriyet tarihi rekoru kýran sektörün 2022 hedefi yüzde 20 ihracat artýþý
Ýstanbul Maden Ýhracatçýlarý Birliði (ÝMÝB) ev sahipliðinde ve Maden Platformu STK’larýnýn katkýsý ile madencilik sektörünün mevcut durumunu deðerlendirmek, güncel sorunlarý saptayarak çözüm önerileri getirmek ve hedefler doðrultusunda yol haritasýný çizmek amacýyla ‘Hayatýmýz Maden 4. Madencilik Çalýþtayý’ düzenlendi. Madencilik sektörü paydaþlarýnýn katýlým gösterdiði çalýþtayda çeþitli paneller gerçekleþtirildi ve sürdürülebilir madenciliðe öncülük yapan firmalara plaketleri takdim edildi.
Madencilik sektörünün mevcut durumu, ortak sorunlarý ve çözüm önerilerinin ele alýndýðý Hayatýmýz Maden 4. Madencilik Çalýþtayý, 15 Ocak 2022 tarihinde Conrad Ýstanbul Bosphorus Hotel’de gerçekleþtirildi. Ýstanbul Maden Ýhracatçýlar Birliði (ÝMÝB) organizatörlüðünde pandemi kurallarýna uygun þekilde düzenlenen çalýþtayda ‘Sanayide Maden’, ‘Madenciliðin Ekonomiye Katkýlarý’, ‘Madencilikte Sürdürülebilirlik ve Sorumlu Madencilik’, ‘Mevzuat ve Ruhsatlandýrma’, ‘Çevre ve Rehabilitasyon’, ‘Tasarým ve Mimaride Doðal Taþ’ ile ‘Madencilik Algý Araþtýrmasý’ panelleri gerçekleþtirildi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðý ve Ticaret Bakanlýðýnýn öncülüðünde düzenlenen çalýþtay Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardýmcýsý Þeref Kalaycý, Ticaret Bakan Yardýmcýsý Rýza Tuna Turagay, Ýstanbul Maden Ýhracatçýlarý Birliði Yönetim Kurulu Baþkaný Aydýn Dinçer, Türkiye Madenciler Derneði Baþkaný Ali Emiroðlu, Tüm Mermer Doðaltaþ ve Makinalarý Üreticileri Birliði Baþkaný Ýbrahim Alimoðlu, Ýstanbul Maden ve Metaller Ýhracatçý Birlikleri (ÝMMÝB) Genel Sekreteri Dr. Selahattin Armaðan Vurdu, sektörün önemli kurum, firma ve sivil toplum kuruluþlarýyla çok sayýda basýn mensubu katýldý.
Madenlere ciddi ihtiyaç var
Çalýþtayýn ev sahipliðini üstlenen ÝMÝB’in Yönetim Kurulu Baþkaný Aydýn Dinçer konuþmasýna 5,93 milyar dolar ihracatla Cumhuriyet rekoru kýran madencilik sektörünü deðerlendirerek baþladý. Dinçer, “Bugün sanayinin pek çok dalýnda madenlere ihtiyaç duyuluyor. Bu ihtiyacý karþýlamak ve dýþa baðýmlý olmamak adýna madenlerin çýkarýlmasý büyük önem taþýyor. Cevherlerin uç ürünlere dönüþmesi yönünde ülkemizde madenlere ciddi oranda ihtiyaç var. Bu derin sondajlarla madenlerimizi tespit etmek ve bu çalýþmalara da devletin kurumlarýnýn destek olmasý çok deðerli. Bunu baþardýðýmýz takdirde sanayimiz de geliþecektir. Bunun yaný sýra sektörümüzün önemli gündem maddelerinden biri de sürdürülebilir madencilik. Maden sahalarýnýn terk edildikten sonra rehabilite edilerek ekonomiye yeniden kazandýrýldýðýný, tarým arazilerinde yaptýðýmýz çekimler ve gezilerle sektörün sürdürülebilirliðe verdiði önemi kamuoyuna her ortamda anlatýyoruz. Düzenlediðimiz basýn gezileri ile kamuoyunun bilinçlenmesi adýna çalýþmalarýmýzý yürütüyoruz. Karbon salýnýmýnýn oldukça düþük olduðu doðal taþlarýn mimari baþta olmak üzere hayatýn pek çok alanýnda kullanýlmasý için bilinçlendirme çalýþmalarý yapýyoruz” dedi.
Hayatýmýzýn her alanýnda madenler var
Aydýn Dinçer’in ardýndan T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardýmcýsý Prof. Dr. Þeref Kalaycý yaptýðý konuþmasýnda “Hayatýmýzýn her alanýnda madenler var. Madencilik sektörü günümüzde geliþmiþ birçok ülkenin teknoloji ve refaha ulaþmasýna katký saðlýyor. Geçmiþten bugüne ise madencilik, ekonomik kalkýnmayý baþlatan sektör olmuþtur. Üretim ve ihracat odaklý modeli uyguladýðýmýz günümüzde ise madenler daha çok istihdam ve gelir saðlarken daha az cari açýk anlamýna geliyor. Bundan dolayý sürdürülebilir üretim ve sorumlu madenciliðe önem veriyoruz. Bakanlýk olarak bizim madencilik konusunda iki kýrmýzý çizgimiz var: Ýþ saðlýðý ve güvenliði ile çevre. Bu kapsamda maden sahalarýnýn denetimlerini hassasiyetle yapmaya devam edeceðiz” dedi.
Ýhracattaki baþarý son derece önemli
Prof. Dr. Þeref Kalaycý’nýn ardýndan söz alan T.C. Ticaret Bakan Yardýmcýsý Rýza Tuna Turagay, her yýl gittikçe artan ihracat rakamlarýna önemli katkýlardan birini yapan madencilik sektörünün 2021 yýlýnda pandeminin olumsuz havasýný atlattýðýný belirterek “Ülke olarak güç birliði ve kendini anlatma kabiliyeti bir araya gelince büyük baþarýlara imza atýyoruz. Ülkemizin gelecek hedeflerine ulaþmasý adýna tüm sektörlerimizin ihracattaki baþarýsý son derece önemli. Bakanlýk olarak eldeki verilerimize dayanarak 5,9 milyar dolarla cumhuriyet tarihi ihracat rekorunu kýran madencilik sektörü de 2021 yýlýný verimli geçirdi. Ülkelerin sürdürülebilirliðe verdiði önem arttýkça kritik öneme sahip madenler ve nadir toprak elementlerin üretimi de deðer kazanýyor. Bu noktada doðal taþlarý geleceðin madenleri olarak gösterebiliriz. Bakanlýk olarak en büyük amacýmýz uç ürün ve katma deðeri yüksek ürün üretmek. Bunu da tamamýyla kendi üretimimizle gerçekleþtirmemiz gerekiyor. Madenlerimizi uç ürüne ne kadar dönüþtürürsek baþarýlý olmamýz da o derece mümkün. Tabii hedeflerimize ulaþýrken iþ güvenliði ve çevre konularýný da hassasiyetle ele alýyoruz. Bakanlýk olarak madencilik sektörünün önünü açmak için her türlü desteði saðlamak için varýz” dedi.
Maden tüketim oraný ülkelerin geliþmiþlik ölçütüdür
Türkiye Mermer Doðaltaþ ve Makine Üreticileri Birliði (TÜMMER) Yönetim Kurulu Baþkaný Ýbrahim Alimoðlu konuþmasýnda “Bugün insan ve toplum yaþamýnda madenlerin önemini inkâr edemeyiz. Madenler toplumlarýn geliþimi için büyük deðer taþýyor. Kiþi baþý maden tüketim oraný ülkelerin geliþmiþliðinin de bir ölçütüdür. Sektör olarak önce insan ve çevre sonra maden diyerek ekonomiye katký saðlýyoruz. Ormanlarý koruyan en önemli sektörlerin baþýndayýz” dedi.
Toplumun maden algýsý deðiþmeli
Türkiye Madenciler Derneði Baþkaný Ali Emiroðlu ise Türkiye’nin önünde ciddi bir maden potansiyelinin olduðunu kaydederek þunlarý söyledi: “Madencilik sektörü olarak üreterek ekonomiye katký saðlamamýz büyük deðer taþýyor. Madenlerin etkinliðini daha da arttýrmak için toplumun madene karþý olan algýsýný deðiþtirmek zorundayýz. Madenciliði geliþmiþ ülkelerde olduðu gibi gurur duyulacak bir seviyeye getirmemiz gerekiyor.”
Madenler hayatýmýzýn her alanýnda
Ýstanbul Maden ve Metaller Ýhracatçý Birlikleri (ÝMMÝB) Genel Sekreteri Dr. Selahattin Armaðan Vurdu ÝMMÝB’in temelinin 1976 yýlýnda kurulan ÝMÝB ile atýldýðýný söyleyerek, sözlerine þu þekilde devam etti: “Madenler hayatýmýzýn her alanýnda. Biz de birlik olarak kurulduðumuz günden bu yana madencilik sektörüne deðer veriyoruz. 2021 yýlýnda ihracatýný geçen yýla oranla yüzde 50 arttýran ÝMMÝB’e baðlý sektörler, ülkemizin 225,4 milyar dolarlýk ihracatýna 87 milyar dolarlýk katký saðlayarak Türkiye ihracatýndan yüzde 38,6 pay aldý. Madencilik sektörü ise 2021 yýlýný 5,93 milyar dolar ihracat baþarýsý ile kapattý. 2020 yýlýna kýyasla yüzde 38,89’luk bu artýþla gelen 5,93 milyar dolar ihracat rakamý ise cumhuriyet tarihi rekoru olarak kayýtlara geçmiþ oldu. Bu çalýþtay sayesinde de madencilik sektörüne dair konularýn ele alýnacak olmasý son derece deðerli.”
Ýzin süreçleri yýllarca sürebilmekte
Çalýþtayda Madencilikte Mevzuat ve Ruhsatlandýrma konusunda da görüþlerini paylaþan Aydýn Dinçer þunlarý söyledi: “Ülke ekonomisinin tarým ile birlikte iki temel sektöründen biri olan madencilik, farklý sorunlarla karþýlaþýp bunlara çözüm üretmeye çalýþýyor. Bugün bir maden iþletmesinin açýlabilmesi için; 8 Bakanlýk, 92 yasa, 87 yönetmelik, 16 uluslararasý sözleþme, 8 tüzük, 24 deðiþik kurum ve kuruluþtan izin alýnmasý gerekiyor. Bu izin süreçleri maalesef yýllarca sürebilmekte, ÇED sürecinde herhangi bir kurumun verdiði olumsuz görüþ ise süreci sonlandýrarak ruhsatlarýn iptal olmasýna neden oluyor. Bu yöndeki talebimiz, orman izin taleplerinin Maden Kanunu ve Orman Kanunu’ndaki hükümlere uygun olarak deðerlendirilmesi ve izinlerin verilmesi.”
Sürdürülebilir madencilik yapan firmalara anlamlý plaket
Çevre ve rehabilitasyona deðer vererek sürdürülebilir madencilik yapan firmalara da çalýþtayda plaket takdim edildi. Faaliyetleri sona eren maden sahalarýný tarým alanlarýna dönüþtürerek ekonomiye katký saðlamaya devam eden Aydýn Linyit Madencilik Ve Akaryakýt Sanayi Ticaret A.Þ., Zetay Tarým Hayvancýlýk Ýmalat Sanayi Ve Ticaret A.Þ., Türkiye Kömür Ýþletmeleri Kurumu, Ünsa Madencilik Turizm Enerji Seramik Orman Ürünleri Elektrik Üretim Sanayi Ve Ticaret A.Þ., Tüprag Metal Madencilik A.Þ., Koza Altýn Ýþletmelerý A.Þ. Ve Portsan Mermer Sanayi Petrol Ve Tarým Ürünleri Enerji Nakliyat Tic. A.Þ. firmalarýna plaketleri takdim edildi.