Haber Detayı
2023-06-02 10:04
Gözümüz için çok ciddi bir tehlike: Pterjium...

Gözde þiddetli kýzarýklýk ve batma hissine yol açan bir hastalýk olan pterjium, dikkate alýnmadýðý ya da önemsenmediði durumlarda kornea tabakasýnda ciddi zararlara yol açabiliyor. Kalýcý görme bozukluklarý i...

Gözümüz için çok ciddi bir tehlike: Pterjium...

Gözde þiddetli kýzarýklýk ve batma hissine yol açan bir hastalýk olan pterjium, dikkate alýnmadýðý ya da önemsenmediði durumlarda kornea tabakasýnda ciddi zararlara yol açabiliyor. Kalýcý görme bozukluklarý ile sonuçlanabilecek hastalýk hakkýnda açýklamada bulunan Göz Hastalýklarý Uzmaný Prof. Dr. Nur Acar Göçgil, “Açýk havada güneþin ultraviyole ýþýnlarýna ve tozlu-kuru ortamlara maruz kalan kiþilerde pterjium hastalýðý daha sýk görülmektedir. Pterjium, gözün doðal görünümünü de bozabilir” þeklinde konuþtu.

 

Kalýcý görme bozukluðu yapabilir

Pterjium hastalýðýnýn, halk arasýnda kuþ kanadý, göz bebeðinde et yürümesi veya gözde et büyümesi isimleriyle de bilindiðini hatýrlatan Göz Hastalýklarý Uzmaný Prof. Dr. Nur Acar Göçgil, “Gözümüzün beyaz kýsmý, ince bir zar tabakasýyla kaplýdýr. Normalde bu tabaka çýplak gözle görülemeyecek kadar incedir. Ancak göz travmasý, mikrobik enfeksiyon, alerjik reaksiyon gibi durumlarda damarlar geniþleyerek gözde kýzarýklýk oluþturur. Bu ince zar tabakasý, konjonktiva adý verilen bir doku olup gözün saydam kýsmýný örter. Bu tabakaya ait damar ve bað dokusunun anormal bir þekilde kalýnlaþarak kornea üzerine ilerlemesiyle hastalýk oluþmaktadýr. Bu hastalýk, kornea tabakasýna zarar vererek kalýcý görme bozukluklarýna neden olabilir.” dedi.

 

Gözün doðal görünümünü bozabilir

Açýk havada güneþin ultraviyole ýþýnlarýna ve tozlu-kuru ortamlara maruz kalan kiþilerde pterjium hastalýðýnýn daha sýk görüldüðünü dile getiren Prof. Dr. Nur Acar Göçgil, “Kronik kirpik iltihabý (blefarit) ve göz kuruluðu olan kiþilerde de pterjium sýklýkla ortaya çýkar. Pterjium her iki gözde de görülebilir, ancak bulaþýcý bir hastalýk deðildir. Pterjium, travma veya genetik faktörlerden de kaynaklanabilir ve gözde þiddetli kýzarýklýk ve batmaya yol açabilir. Göz kapaklarý bu zara sürtünme etkisi yapabilir veya kuruma ve tahriþe neden olarak þiddetli kýzarýklýk ve batmaya yol açabilir. Pterjium, gözün doðal görünümünü de bozabilir.” açýklamasýnda bulundu.

 

Çeþitli rahatsýzlýk belirtileri var

Pterjium hastalýðýnýn hafif veya þiddetli rahatsýzlýk belirtileri gösterebileceðini söyleyen Prof. Dr. Göçgil, “Kýzarýklýk ve iltihaplanma, özellikle pterjiumun büyüdüðü durumlarda görülür. Bulanýk görme ve kuruluk hissi, kaþýntý, yanma ve batma hissi, gözde yabancý cisim hissi, göz yaþarmasý gibi problemler hastalýðýn belirtileri arasýnda sayýlabilir. Birçok vakada tedavi gerekmeyebilir. Ancak hastalýklý bölge kýzarýyorsa ve yanma veya batma hissi mevcutsa, göz damlalarý ve merhemlerle rahatlama saðlanabilir. Erken evrelerde güneþ gözlüðü kullanýmý, çevresel etkenlerden korunma ve suni gözyaþý damlalarý gibi yöntemlerle de gözlerde rahatlama saðlanabilir.” þeklinde konuþtu.

 

Damla tedavisi baþvurulan ilk yöntem

 “Pterjium için damla tedavisi, hastalarýn ve hekimlerin hastalýðýn ilerlemesini durdurmak için baþvurduklarý ilk yöntemdir.” açýklamasýnda bulunan Prof. Dr. Nur Acar Göçgil, “Göz yüzeyinin kurumasýný önlemek ve iltihaplanma ataklarýný damla tedavisiyle kontrol altýna almak, hastalýðýn ilerlemesini yavaþlatýr. UV korumalý güneþ gözlüklerinin kullanýmý da pterjiumun ilerlemesini azaltýr. Pterjium, bazý kiþilerde göz yaþýnýn azalmasýyla birlikte sýk sýk kýzarýr, kanlanýr ve iltihaplanabilir.” diyerek kullanýlan damla tedavisi veya ilaç enjeksiyonlarý kýzarýklýðý hafifletebileceðini ancak kanat þeklindeki kitle görüntüsünü ortadan kaldýrmayacaðýný da sözlerine ekledi.

 

Düzeltilemeyen görme problemleri oluþabiliyor

Hastalýðýn ilerlemesi durumunda cerrahi tedavinin gerekli olduðunun altýný çizen Prof. Dr. Göçgil, açýklamasýnýn devamýnda þu ifadeleri kullandý: “Pterjium hastalýðýnýn ilerlemesi sebebiyle göz dokularýnda hasar meydana gelebilir. Gözün kornea tabakasýnda oluþan bozukluklar sebebiyle gözlük ile düzeltilemeyen astigmatizma gibi görme bozukluklarý ortaya çýkabilir. Pterjium, korneaya ilerleyerek görme yeteneðini tehdit edecek düzeyde veya hastayý kozmetik olarak rahatsýz edecek þekilde ilerlediðinde cerrahi operasyonla tedavi edilir. Pterjium hastalýðý olan kiþilerin durumu ciddiye almasý ve göz doktoru tarafýndan takip edilmesi önemlidir.

Pterjium hastalarýnýn cerrahi tedaviye baþvurma sebeplerini genel olarak, tozlu ve güneþli ortamlarda sýk sýk gözde kýzarýklýk ve yanma hissi oluþmasý, pterjium nedeniyle ileri düzeyde astigmatizma oluþmasý, pterjiumun kornea merkezine doðru ilerlemesi eðilimi göstermesi, pterjiumun hastayý kozmetik olarak rahatsýz etmesi olarak sýralayabiliriz.

Pterjium tedavisinde önemli olan nokta, cerrahi müdahale ile kalýcý ve geri dönüþü olmayan astigmatik etki veya görme ekseni üzerinde pterjiumun bulunmasý gibi etkilerin önlenmesidir. Cerrahi tedavi ile pterjium tedavi edilebilir ve göz saðlýðýna zarar vermeden durdurulabilir. Cerrahi tedavide fazla dokular temizlenir ve bölgeye doku nakli yapýlarak hastalýðýn tekrarlama riski azaltýlýr. Bu yöntemler, pterjium hastalýðýnýn ilerlemesini durdurmak ve göz saðlýðýný korumak için önemlidir.

 

Ameliyat sonrasý tekrarlama riski hayli yüksek

Pterjium ameliyatý, hastalýðýn tekrarlama riskinin yüksek olmasý ve daha ciddi bir þekilde geri dönme olasýlýðý nedeniyle önemlidir. Cerrahi sonrasý nüks ve komplikasyon riskini azaltmak ve hýzlý ve konforlu bir iyileþme süreci saðlamak için, farklý cerrahi teknikler mevcuttur. Ameliyattan sonra yine gözü kuruluktan, enflamasyondan ve ultraviyole ýþýnlardan korumak gereklidir.

Etiketler: Gözümüz için çok ciddi bir tehlike, saðlýk, Prof. Dr. Nur Acar Göçgil, Pterjium, göz saðlýðý