Müþterilerine taksit planlarýyla satýn alýmlar sunan 'Þimdi al sonra öde' platformlarý Amerika’da giderek büyüyor. Bilgisayar ve tasarým kýyafetler gibi yüksek fiyatlý ürünleri satýn almak...
Müþterilerine taksit planlarýyla satýn alýmlar sunan 'Þimdi al sonra öde' platformlarý Amerika’da giderek büyüyor. Bilgisayar ve tasarým kýyafetler gibi yüksek fiyatlý ürünleri satýn almak için yeni yollar arayan düþük maaþlý genç Amerikalýlar bu platformlara yoðun ilgi gösteriyor.
Bloomberg HT'nin aktardýðýna göre bu platformlar Amerika’da bir süredir bulunuyor olmalarýna raðmen þirketlerdeki talep ve yatýrýmcýlarýn ilgisi yeni artmaya baþladý. Geçen hafta, dijital ödemeler þirketi olan Square, bu alandaki platformlardan biri olan Afterpay’i 29 milyar dolara satýn alacaklarýný duyurdu. 30 Haziran itibariyle, Afterpay 16 milyon müþteriye ve yaklaþýk olarak 100 bin satýcýya hizmet sundu.
Yüzde 23 arttý
Apple’ýn da Kanada’da satýn alýnan Apple ürünleri için ödeme planlarý sunmak üzere Affirm þirketinin yine bir 'Þimdi al sonra öde' platformu olan PayBright ile anlaþmaya varacaðý söyleniyor. Affirm’ün Ocak ayýnda halka arz edilen hisseleri son üç ayda yüzde 23 yükseliþ kaydetti.
Bu yoðun ilginin bir çoðu, yüksek faiz oranlý geleneksel kredi kartlarý yerine þimdi al sonra öde platformlarýna yönelen genç kuþaktan geliyor.
Sistem nasýl iþliyor?
Afterpay gibi platformlar, bilgisayar gibi yüksek fiyatlý ürünlerin ücretlerini direkt almak yerine müþterilerine altý haftalýk periyotlarda dört taksit imkaný sunuyor. Birçok platform ayný zamanda müþterilerine, satýcýnýn internet sitesinde geçerli ödeme için ortak bir uygulama ya da tarayýcý eklentisi kullanma fýrsatýný tanýyor.
Otomatik hatýrlatýcýlar var
Kullanýcýlarýn hesaplarý genellikle ödemenin otomatik olarak çekilebileceði kredi kartlarýna veya banka hesaplarýna baðlý oluyor. Hesaplar ayrýca otomatik ödeme zamanýnýn yaklaþtýðýný belirten otomatik hatýrlatýcýlar da bulunduruyor. Kullanýcý ödemelerini zamanýnda yaptýkça harcama limitleri de artýyor.
Birçok platform müþterilerinden faiz almýyor ve kazançlarýný genellikle parakende vergilerinden ve gecikme ücretlerinden elde ediyor. Ancak Affirm faiz alýyor. Analizlere göre, platformlar, 2021’nin ilk iki ayýnda yýllýk yüzde 215 büyüme gösterdi. Araþtýrmalar, insanlarýn taksit ile ödeme yapabilmeleri onlarý daha fazla harcamaya sevk ettiðini gösteriyor.